google analytics spårning

Så får du en korrekt konverteringsspårning av Google Ads – Google Analytics update

Kanske har du fått en uppmaning från Google Analytics om att uppdatera till tagen “gtag.js”? Och nu kanske du undrar vad det innebär och om det är något du behöver ta action på? I denna korta guide får du svar på vad gtag.js är, varför det är viktigt att uppdatera och hur du gör det på snabbast/enklast sätt.

Använder du den senaste spårningskoden i Google Analytics?

gtag.js introducerades 2013 och är den senaste versionen av Google Analytics spårningskod. Den gamla som heter "analytics.js" uppdateras inte längre. Så om du vill vara säker på att din spårning återger korrekt statistik bör du fortsätta att läsa 🙂

Vad är fördelarna med den nya spårningskoden gtag.js?

Med den nya tagen kan flera olika spårningskoder (t.ex. en för Google Analytics och en för Google Ads) slås ihop till att endast bli en kod. På så vis blir det lättare att integrera tredjepartskoder (spårning via t.ex. Google Ads, Facebook, Vimeo) och man slipper hålla koll på flera olika koder på sin hemsida. Flera koder på hemsidan tynger för övrigt ner sajten och kan påverka laddningstiden negativt.

Exempel två spårningskoder: en för Google Analytics och en för Google Ads:

spårningskod i google analytics

Exempel på en spårningskod för både Google Analytics och Google Ads:

exempel gtag.js tag

Man kan säga att gtag.js är en förenklad version av Google Tag Manager (GTM) – där du på ett och samma ställe kan skapa och hantera spårning via flera olika nätverk och plattformar (t.ex. Google Ads, Facebook och Vimeo).

Om du installerar Google Analytics på en ny hemsida, bör du alltid välja gtag.js framför analytics.js då den senaste tagen ger dig fler möjligheter.

Använder du den gamla spårningskoden "analytics.js"?

– Då riskerar du att gå miste om korrekt konverteringsspårning av Google Ads.
En bakgrund till behovet av en ny spårningskod i Google Analytics är att Safari och Apple infört nya begränsningar för spårningen. Det gör att du går miste om konverteringsdata från Google Ads om du använder den gamla spårningstagen i Google Analytics. Det gör att din statistik för antalet konverteringar via annonserna kan vara missvisande. Se detta YouTube-klipp som förklarar mer om den senaste spårningskoden i Google Analytics.

Så tar du reda på om du använder den gamla spårningskoden "analytics.js"

Gå till hemsidan du vill undersöka -> högerklicka på sidan -> och välj "inspect". När du får upp källkoden slår du tangentkommandot "cmd + f" för att komma till en sökruta så du kan söka direkt i koden. Skriva analytics.js i sökrutan och slå enter. Om https://www.google-analytics.com/analytics.js dyker upp i koden betyder det att du fortfarande använder den gamla spårningskoden.

Så här ser det ut när en hemsida använder den gamla spårningskoden analytics.js

spårning google analytics

Hur uppdaterar du lättast till den senaste spårningskoden i GA (gtag.js)?

  1. Om du använder Google Tag Manager (GTM)
    Om du använder Google Tag Manager och skickar data till Analytics därifrån behöver du inte ta någon action. Den globala site tagen (gtag.js) är gjord för dem som inte använder Tag Manager som ett sätt att göra det lättare att koppla på spårning av andra tjänster.
  2. Om du inte använder Google Tag Manager (GTM)
  3. Om du inte använder Google Tag Manager och vill vara säker på att din spårning av Google Ads och andra tjänster fungerar korrekt, bör du antingen sätta upp spårning via GTM eller uppdatera till den nya spårningstagen gtag.js. En migrering till den nya tagen innebär dock att alla sidors spårningskod behöver uppdateras vilket är ett ganska omfattande arbete.

Du väljer alltså ett av följande två alternativ:

  • Alternativ 1. Om du vill börja använda GTM -> Sätt upp spårning via Google Tag Manager
  • Alternativ 2. Om du inte vill använda GTM -> Migrera från analytics.js till gtag.js – (se guide). Om du vill gå över till spårning via GTM efter att du uppdaterat till “tag.js” ska det enligt Google vara smidigt att göra det då man slipper skapa om all spårning på nytt i tag manager.

Google Tag Manager vs Google Analytics

Vad är skillnaden?
Om du vill kunna spåra mer än Google Ads och det du kan se i Google Analytcis, t.ex. även klick av knappar, hur länge någon tittar på en video, hur långt de scrollar på sidan etc. så är det bättre att sätta upp spårning via GTM direkt. En migrering till den senaste tagen (alternativ 2 ovan) innebär ett omfattande arbete som troligtvis endast blir en tillfällig lösning. Med GTM får du dessutom en mer detaljerad spårning och förståelse av användarbeteendet jämfört med endast GA. Läs mer om fördelarna med GTM.

Vad är Google Tag Manager?

Fördelar:
Google Tag Manager är ett gratis verktyg som gör det enkelt att koppla på spårning utan krav på att kunna kod/anlita utvecklare. Du kan uppdatera konverteringsspårning, site analytics, remarketing och mycket mer – på ett och samma ställe.

Några exempel på vad du kan spåra med Google Tag Manager:

  • Händelser (länkklick, PDF nedladdningar, "add to cart"-klick, "remove from cart"-klick)
  • Scroll djup: ger dig en indikation om hur mycket av ditt innehåll besökarna faktiskt tar del av och är intresserade av.
  • Hur många som lämnar ditt formulär: ger dig en djupare förståelse till varför besökaren lämnar ditt formulär (vilket det senaste ifyllda fältet var)
  • Övergiven kundvagn: hur många som lämnar chekouten utan att genomföra ett köp
  • Hur många som tittar på dina video-klipp och hur länge de tittar
  • Alla exit länkklick: vilka länkar besökaren klickar på när de lämnar din hemsida (särskilt användbart om du sysslar med affiliate marketing)

Slutsats

Om du vill vara säker på att din spårning återger korrekt statistik behöver du antingen använda Google Tag Manager, eller uppdatera den gamla spårningstagen i Google Analytics ("analytics.js") till den nya som heter "gtag.js" (Global Site Tag). För att en uppsättning av Google Tag Manager, alternativt en migrering till en ny tag ska bli rätt, rekommenderas att du tar hjälp av konsultexpertis. Det är en engångsinvestering som behöver göras förr eller senare om du vill vara säker på att din spårning och statistik fungerar korrekt.

Dela gärna inlägget med andra som behöver få rätt på sin Analytics spårning 🙂

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

min företagsresa

Ny hemsida & riktning i företaget 2022

Om du undrar vad jag haft i görningen den senaste tiden så kan jag nu avslöja att det varit mycket på gång i företagsverkstaden under 2021. Bland annat har en ny branding tagit form som ska förmedla vem jag är och hur jag jobbar på ett mycket tydligare och snyggare sätt. Jag lämnar även min Enskilda Firma bakom mig för att numera köra allt via mitt nystartade AB-företag.

Under våren 2022 lanserar jag min nya hemsida med ny logga, nytt företagsnamn och rubbet. En fantastiskt duktig designer har tagit fram den nya brandingen – helt skräddarsydd enligt mitt företags värderingar.

För det är ganska problematiskt att ha en hemsida som inte återspeglar där jag befinner mig på min resa kompetensmässigt och mentalt.

(anledningen till varför jag skrev detta LinkedIn-inlägg).

Denna sidan startade jag under tiden jag studerade och den har betytt oerhört mycket för min resa och min tid som frilans. Den har även en värdefull SEO-synlighet som lockar nya besökare och ett och annat prospekt. Därför kommer den finnas kvar, i alla fall under en övergångsperiod.

Den nya hemsidan kommer ge ett helt annat intryck, eller snarare en helt annan rättvisa till verkligheten. För den kommer att återspegla mitt sanna företagsjag och det värde man får när man jobbar med mig.

Den kommer även ha en annan inriktning. Min resa som egen började när jag fick ett namn som SEO-konsult men jag är så mycket mer än det och jag gör så mycket mer än så. Jag ger mina kunder en helhetslösning som innefattar flera delar – SEO utgör en viktig del men det är kombinationen av alltsamman som resulterar i den fulländade magin.

Och nu har jag äntligen tagit steget till att stå stark i min största gåva av dem alla:

Konsten att skriva copy och förmedla budskap som lämnar verkliga avtryck.

Marknadsföring är brett och det behövs riktade satsningar inom flera områden för att uppnå lyckade resultat. Google Ads blir så mycket bättre i kombination med SEO. Organiska inlägg behövs. Men det gör även annonser då de fyller olika syften och kan användas för att uppnå olika mål. Utskick via nyhetsbrev i all ära, men det är ju faktiskt inte så mycket värt om du inte har några kontakter att skicka till (= lead generation).

Ja, du kanske har förstått poängen. ALLT hänger ihop. Eller det borde åtminstone hänga ihop om du vill lyckas med din synlighet och sälja mer digitalt. Men ingenting är värt något utan EN avgörande ingrediens. Och det är här copywriting kommer in i bilden, och vikten av att förmedla värdet i dina erbjudanden och skapa verklig påverkan.

Och det är precis den riktningen jag tagit i mitt företag.

Jag hjälper företag att framhäva sina unika styrkor så dem kan sticka ut från mängden och skapa en verklig påverkan på människor och omvärlden.

Med tydliga budskap och värdeformuleringar kommer dina unika gåvor och talanger till rätt uttryck. Du blir magnetisk och oemotståndlig och folk slutar jämföra dig (och dina priser) med konkurrenterna.

Dina budskap är det som driver dig till storhet och nya höjder. Det inspirerar till handling och transformerande förändring. Något som vår värld behöver mer än någonsin idag.

Så om du undrar vad som hänt med SEO-konsulten Sandra, så finns hon fortfarande kvar. Hon har bara tagit en annan skepnad.

För jag vill att din hemsida ska göra så mycket mer än att driva trafik. Den ska göra dig till det självklara valet och skapa en verklig längtan efter just dina erbjudanden.

Vi har alla unika gåvor och något att erbjuda världen. Det är inte alltid vi lyckas kommunicera dem på rätt sätt bara.

Är du nyfiken på lanseringen av mitt nya företag?

Skriv upp dig på listan via formuläret nedan så lovar jag att du får en tjuvtitt. Före alla andra.

fler konverteringar

70,1% fler ansökningar – KUNDCASE utbildningar

I detta kundcase avslöjar jag för första gången vilka resultat jag och mitt team uppnått, och vilka satsningar som tagit oss dit. Kompetens och ett grymt arbetssätt räcker långt. Men sällan hela vägen.

Här kommer en summering av några av de resultat vi uppnått tillsammans under perioden maj-augusti 2021:

Exempel på aktiviteter vi gjort:

  • Lansering av en ny utbildningssida utifrån bästa SEO, CRO och UX-principer
  • Regelbunden uppföljning av leads via kreativa och automatiserade e-post kampanjer
  • Annonsering i sociala medier med grym copy och kreativa kampanjer som engagerar och ger klick
  • Nära samspel mellan SEO och Google Ads för bästa möjliga exponering i sökmotortrafiken

50,87% fler besök till hemsidan

Tittar vi på hur besökstrafiken ser ut fördelat på källa ser vi att antalet användare ökat i samtliga kanaler (+50,87%) förutom direkt trafik ”(direct) / (none)”, dvs när en besökare skriver in hemsidans URL direkt i webbläsaren.

Varför mindre direkt trafik?
Minskningen av andelen besökare via direkt trafik kan förklaras av en minskning i antalet mässor och offline aktiviteter genomförda av företaget (som en följd av pandemin). Offline event lockar naturligt fler att besöka hemsidan direkt via URLen i webbläsaren.

+52,25% fler Nya Användare

Tittar vi på antalet ”nya användare”* som besökt hemsidan jämfört med föregående år ser vi likväl här en tydlig ökning i samtliga kanaler (+52,25%). Trenden ser likadan ut för antalet sessioner* som skett på hemsidan (+55,12%).

*Nya användare: Antalet förstagångsanvändare inom angivet datumintervall.

*Sessioner: en session registreras då användaren är aktiv på webbplatsen och är giltig i 30 minuter.

Besökstrafik 1 maj – 31 juli 2021 jämfört med motsvarande period föregående år

besökstrafik

27 gånger fler Nya Besökare till utbildningssida

Den 29 april 2021 lanserade vi en SEO- och konverteringsoptimerad säljsida för att locka fler ansökningar till utbildningen. Jämför vi besöksstatistiken med motsvarande period föregående år ser vi att just att den nya säljsidan för utbildningar ökat markant i både antalet sessioner (+2067,98%) och antalet nya användare (2717,82%).

Antalet sessioner & nya användare
1 maj - 31 juli 2021 jämförelse med motsvarande period förra året

  • Startsidan driver procentuellt sett ungefär en lika stor andel besökare som föregående år.
  • Utbildningssidan visar en markant ökning på hela 2067,98% (!) fler besök under 2021. Totalt 3859 besök under perioden jämfört med 178 besök förra året.
  • Antalet nya användare till utbildningssidan har fått en otrolig ökning och sidan har lockat hela 27 gånger fler besökare (+2717,82%). 2846 nya användare har hittat till sidan under perioden 2021 jämfört med endast 101 st föregående år.

Näst flest besök efter startsidan

Den nylanserade säljsidan för utbildningen har klättrat i popularitet och är numera den andra mest besökta sidan efter startsidan (se nedan).

Sidor som fått flest besök

1 maj - 31 juli 2021

flest besök

70,1% fler inkomna ansökningar

Perioden 1 maj-23 augusti 2021 jämfört med motsvarande period 2020

En jämförelse av perioden visar att vi fått in hela 70,1% fler ansökningar till utbildningen under 2021 jämfört med föregående år; 148 inskickade ansökningar kontra 87 st föregående år.

Anledningen till att mätperioden är längre i detta exempel beror på att datumet för kursstart var den 23 augusti.

fler konverteringar

Men varför en längre konverteringsgrad?
Vi kan även notera att konverteringsfrekvensen är lägre jämfört med föregående år. Anledningen till detta är eftersom vi under 2021 fått hela 1225% fler visningar av ansökningsformuläret (21 247 st jämfört med 1735 förra året).

En så pass stor ökning i antalet besök ger naturligt en lägre konverteringsgrad, särskilt eftersom vi jobbat med att driva in nya besökare via annonsering. Kundresan för att ansöka till en 1 årig utbildning som dessutom är privatfinansierad är lång – vilket naturligt resulterar i flera återkommande besök, men också en lägre konverteringsgrad.

71% fler besökare via organisk trafik

1 maj - 31 juli 2021

Besökare från organisk trafik har ökat med hela 71% jämfört med motsvarande period föregående år. Organisk trafik utgör den största besökskällan till hemsidan, följt av direkt trafik och google / cpc (betald annonsering via Google).

Direkt trafik har tappat 1% som trafikkälla medan google / cpc har ökat otroliga +500%. Även trafik via sökmotorn bing och via facebook och andra externa hemsidor har ökat signifikant jämfört med motsvarande period föregående år.

+6,12% organisk synlighet

1 maj - 31 aug 2021

Den organiska synligheten har ökat +6,12% under perioden 1 maj - 31 aug 2021.

Mätperioden för organisk trafik är längre jämfört med övriga satsningar då SEO är ett långsiktigt arbete som tar tid innan det ger effekt.

Förbättrad synlighet för 27 st sökord

Vi har förbättrat synligheten för totalt 27 av våra utbildningsrelaterade sökord som vi mäter för hemsidan. Bland annat har vi fått 3 st nya placeringar i Googles topp tre resultat och 3 st nya placeringar i Googles topp tio resultat.

Sökord som ökat i placeringar

Gröna siffror visar hur många placeringar respektive sökord ökat under perioden 1 maj - 31 aug 2021.

Blåa siffror visar sökordens befintliga placeringar under augusti 2021.

497% fler organiska placeringar

organisk synlighet

Grafen visar en successiv ökning av kundens organiska synlighet under en 8 månaders period (december 2020 till augusti 2021).

Efter bara 8 månader ägde kunden hela 497% fler placeringar i Googles organiska resultat.

Jämförelse av sökordsplaceringar i Googles topp 100 resultat

Sedan december 2020 har vi vunnit 11 nya sökord i topp tre och 16 nya placeringar i Googles 4–10 resultat.

90,45% förstaplaceringar i Google Ads

Bilden visar en jämförelse av kundens och konkurrenternas exponeringsandel och andel ägda topp placeringar i Google Ads för augusti månad 2021.

  • I nästan samtliga auktioner (98,34%) vinner våra annonser en placering i positionerna 1–4
  • I hela 90,45% av fallen ligger våra annonser på absoluta förstaplats.

En förstaplats ger oss bästa möjliga exponeringsyta då det är den enda placeringen som visar alla våra tillägg (utvalda länkar), vilket “stjäl” plats och uppmärksamhet från konkurrenterna.

8 gånger bättre Google Ads exponering än närmsta konkurrent

Vår exponeringsandel är överlägsen konkurrenternas och ligger på fantastiska 85,43%. Det bekräftar att våra annonser och landningssidor håller en väldigt hög relevans och kvalité, och därmed belönas av Google med bäst synlighet.

*Exponeringsandel är den procentandel visningar som dina annonser får jämfört med det totala antalet visningar de skulle kunna få.

10x högre klickfrekvens (CTR) jämfört med branschsnitt

google ads kampanj resultat

Siffrorna visar de viktigaste KPI:erna för kundens Google Ads sökkampanjen 1–31 augusti 2021

Bilden visar den genomsnittliga klickfrekvensen (CTR*) för Google sökannonser inom branschen utbildningar år 2021 (se grå stapel: 3,78%). Det innebär att 3,78% av de visade annonserna inom branschen leder till klick. I vårt fall är det hela 36,10% av annonsvisningarna som leder till klick. Det ger oss ett 10 gånger bättre engagemang jämfört med branschsnittet.

*CTR = click through rate (klickfrekvens på svenska). Det är ett värde för antalet klick som genererats i förhållande till antalet visningar av annonsen.

7x lägre klickkostnad (CPC) jämfört med branschsnitt

Den genomsnittliga kostnaden per klick (CPC) inom branschen utbildningar är 2,40$ / 20,74 kr (2021). Det innebär att aktörer inom branschen i snitt betalar 20,74 kr för ett annonsklick i Googles sökkampanj.

Vår klickkostnad för sökkampanjen ligger i snitt på endast 3,10 kr vilket ger oss en 7 gånger lägre klickkostnad jämfört med branschsnittet.

Så till den viktigaste frågan...

Hur har vi lyckats uppnå så bra resultat?

  • Vi kommunicerar företagets USP:ar* på ett tydligt och övertygande sätt som träffar rätt i hjärtat på målgruppen och lockar till fler klick. Bakom det ligger en noggrann målgrupps- och konkurrentanalys och en god dialog och ett nära samspel med kunden.
  • Med de bästa metoderna inom marketing psychology skriver vi grym copy som väcker känslor och skapar en oemotståndlig längtan efter mer (inga AI-genererade texter utan 100% mänsklig faktor).
  • Med hjälp av de bästa metoderna inom SEO, CRO och UX skapar vi attraktiva säljsidor som engagerar och leder besökaren raka vägen i mål.
  • Vi jobbar med ett omnichannel perspektiv och en stark närvaro i flera kanaler. All synlighet samverkar och bygger på både organiska och betalda satsningar. Det ger oss bästa möjliga exponering, till lägsta möjliga kostnad.

*USP = Unique selling point. Ditt företags unika styrkor och det som särskiljer dig från konkurrenterna.

Nyfiken på hur vi kan hjälpa just ditt företag?

Se hur vi kan jobba tillsammans eller kontakta mig för ett första samtal.

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

skapa landningssida

Skapa landningssida – 7 snabba tips för mer sälj

En landningssida är egentligen en vanlig sida dina besökare "landar på" via till exempel dina annonser. Den syftar till att presentera ett visst innehåll för din målgrupp.

Vad är en landningssida?


En landningssida kan användas som en säljsida där du presenterar ditt erbjudande på ett snyggt och överskådligt sätt. Sidan ska innehålla all information din besökare kan tänkas behöva för att fatta ett beslut. Var inte rädd för "för mycket text" för så länge du varvar texten med en snygg och logisk struktur, blir det inte avskräckande.

En landningssida som används i säljsyfte bör innehålla följande:


  • En lockande beskrivning av erbjudandet

  • Information om vad produkten eller tjänsten innehåller (funktioner, licenser etc.)

  • Kundrecensioner för att skapa trovädighet

  • FAQ för att besvara vanliga frågor och invändningar

  • Snygga citat, budskap och grafiska element


Kom ihåg att designen lockar och väcker uppmärksamhet, men att det är texten som engagerar och säljer. För att hålla besökaren engagerad behöver du därför snyggt formulerade texter som träffar rätt hos din målgrupp.

Landningssida WordPress


- EXEMPEL
Här ser ni en före och efter bild av en landningssida i WordPress som jag skapat till en av mina kunder.
skapa landningssida

Före bilden visar en sida med många distraktioner som riskerar att leda bort besökaren:


  • En meny

  • En sidopanel

  • Flera externa länkar


Dessutom innehåller sidan inga kundomdömen eller recensioner som skapar trovärdighet. Den saknar även svar på viktiga frågor och funderingar som besökaren och den potentiella kunden kan tänkas ha. I detta exempel tvingas besökaren navigera mellan flera sidor för att få en samlad bild av erbjudandet.

Bästa landningssidan


Efter bilden visar en sida som är skapad för att leda besökaren i mål. Här finns ingen meny och endast EN tydlig call to action-knapp. Dessutom är strukturen och texten noga genomtänkt för att skapa bästa möjliga engagemang.

Vi kommer nu kika närmre på den nya sidans innehåll så du vet vad du ska tänka på när du själv skapar en säljande landningssida.

1. Börja med en tydlig 'call to action'


Inled alltid med en snygg och iögonfallande call to action-knapp. Knappen ska länka till det självklara målet, det du vill att besökaren ska göra. Du kan till exempel länka till ett kontaktformulär eller en produktsida.

Knappen behöver placeras högst upp för de besökare som är redo att ta action och inte önskar ta del av mer innehåll. Knappar konverterar bättre än text-länkar så se till att du har en knapp i en snygg och utmärkande färg.

2. Snabblänkar för lättare navigering


snabblänkar på landningssida

Högst upp på landningssidan (under CTA-knappen och den inledande texten) kan du ha några snabblänkar till utvalda sektioner på sidan. Då blir det lättare för besökaren att hoppa runt till de olika delarna som intresserar just de. Länkarna kan skapas med en "automatisk scroll"-effekt så besökaren kommer till rätt innehåll på ett klick.

3. Framhäv dina 3 största styrkor


Det är viktigt att du tidigt framhäver det som gör ditt erbjudande unikt och extra attraktivt. Istället för att rabbla upp alla fördelar med ditt erbjudande väljer du ut de tre största styrkorna – det som väger tyngst.

För att lyckas med detta behöver du ha koll på dina konkurrenter och vad som särskiljer dig på marknaden. Ni kanske erbjuder samma saker men det kan finnas ett visst område eller en viss funktion din produkt är extra bra på.

Det är viktigt att du har ett kundfokus när du formulerar dina styrkor så de verkligen klingar rätt hos din målgrupp. Många företag blir hemmablinda och har svårt att "se" och sätta ord på sina styrkor. Här kan en duktig copywriter vara till stor hjälp.

4. Visa upp recensioner för att skapa trovärdighet


Ett enkelt och snabbt sätt att skapa förtroende är att visa upp vad dina tidigare (eller nuvarande) kunder tycker om ditt erbjudande. Inom marketing psycology kallas det för "social proof" och det är en av de grundläggande principerna inom marknadsföring.

Ju "verkligare" recensionerna framstår, desto mer trovärdighet kan du skapa. Komplettera därför gärna recensionerna med bilder, för- och efternamn och även arbetstitel när det är relevant.

Om du har recensioner på Facebook, Trustpilot eller någon annan tredjeparts-sida kan du ta skärmdumpar på recensionerna därifrån och infoga de direkt på sidan. Då behöver besökaren inte oroa sig för att du "hittat på" dina recensioner på egen hand.

5. Snygga citat och färgblock


Se till att skapa variation på sidan genom att använda dig av snygga citat, bilder och färgblock. Det är lättare att ta till sig ett innehåll som är variationsrikt och visuellt smickrande.


  • Använd dig av läsbara typsnitt och variera fontstorlekar

  • Använd en stark färg och två neutrala färger för att skapa ett konsekvent och behagligt intryck för ögat


6. Integrera ett formulär direkt på sidan


Om du har som mål att besökaren ska fylla i ett kontaktformulär eller en ansökan är det en god idé att integrera formuläret direkt på sidan.

I detta exempel ligger ett ansökningsformulär inbäddat på sidan så besökaren slipper klicka sig bort för att komma i mål. Det finns call to action-knappar återkommande på sidan som alla leder besökaren till ett och samma formulär.

7. Besvara vanliga funderingar och invändningar


Ju bättre du känner din målgrupp, desto tydligare bild har du av vanliga funderingar som kan tänkas uppstå om ditt erbjudande. En FAQ är ett utmärkt sätt att reda ut eventuella kvarstående frågetecken. Du kan också passa på att bemöta vanliga invändningar som får din potentiella kund att tveka inför ett köpbeslut.

Ett tips är att notera vad tidigare prospekt undrat över så du kan bygga på din FAQ löpande.

Hur skapar du en landningssida i WordPress?


Processen av att skapa en landningssida består av flera steg. Första steget är att bestämma syftet med sidan och vad du ska sälja. Därefter formulerar du texten. När du känner dig nöjd med dina budskap skissar du på innehållet och layouten med bilder, citat etc.

Själva produktionen kan gå snabbt, särskilt om du använder dig av WordPress och en front-end redigerare (page builder) – jag gillar Elementor och WPbakery bäst. Se till att du skapar en sida som är mobilanpassad och ser bra ut i alla enheter. För att lyckas med det behöver du oftast göra en del CSS-justeringar.

Önskar du fler tips likt dessa? Kommentera gärna nedan 🙂 Du kan också prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

b2b marknadsföring

B2B marknadsföring – 3 tips för att attrahera fler kunder regelbundet

Om du säljer B2B har du säkert märkt att gamla taktiker för kalla samtal inte fungerar längre. Nu gäller det att jobba smart med innehåll och automatiseringar om du vill vinna förtroende och attrahera nya kunder.

I detta blogginlägg får du ta del av mina bästa tips för en smart B2B-marknadsföring.

3 tips för en lyckad B2B-marknadsföring

1. Få de att förstå varför de behöver dig

Du har absolut störst chanser att attrahera din idealkund när du syns för rätt person, med rätt innehåll och vid rätt tillfälle. För att lyckas med det behöver du bjuda på utbildande innehåll om din expertis och de ämnen som intresserar din målgrupp. Ofta är din målgrupp helt ovetandes om orsakerna till deras upplevda problem. Då är det din uppgift att dra en linje mellan deras problem och din lösning. Blogginlägg, podcast, YouTube och sociala medier är utmärkta kanaler för utbildande innehåll. Med hjälp av en sökordsanalys kan du ta reda på vad din målgrupp söker efter för att i nästa steg skapa innehåll du vet intresserar dem. Om du sökordsoptimerar dina blogginlägg kan du få gratis synlighet på Google. Tricket är att skriva rätt innehåll och synas för rätt personer.

2. Gör dig tillgänglig för rätt personer när de är som mest mottagliga

Traditionell försäljning och marknadsföring handlar om att pumpa ut innehåll till en okänd massa. Till exempel genom kalla samtal och annonsering. Du presenterar dina erbjudanden till personer som inte visat något som helst intresse för det du säljer. Chansen till lyckad försäljning blir därför väldigt liten. Det som fungerar betydligt bättre (och lättare) är det som kallas ”inbound marketing”.

Det handlar om att synas för personer som redan har ett intresse av det du gör och säljer.

Till exempel när de aktivt söker efter information på Google och hittar till ditt blogginlägg, eller när du gör e-post utskick till din kontaktlista. Inbound marketing är effektivt eftersom det sker på mottagarens villkor och när de redan är mottagliga för det du har att säga – vilket givetvis ökar chansen till sälj.

3. Sätt upp ett system som jobbar åt dig när du sover

Idag kan du automatisera flera delar av din marknadsföring och driva in sälj utan att behöva röra ett lillfinger. E-post funnels är till exempel ett smart sätt att hålla kontakten med dina leads och massera de varma. Första steget är att skapa attraktiva gratis erbjudanden så som e-böcker, checklistor och webinars som tilltalar din målgrupp. För att öka chansen till fler nedladdningar bör du presentera ditt gratis innehåll på attraktiva "lead magnet"-sidor. Så fort kontakten laddat ner innehållet och skickat in sina uppgifter kickar en automatiserad sales funnel igång. Ett flöde med X antal förinställda e-postutskick triggas igång för att massera kontakten varm.

Tips! Det är viktigt att du verkligen tar din tid att planera vilket innehåll du ska dela och i vilken turordning. Minsta snedsteg kan kosta dig dyrt och resultera i en förlorad kontakt. Du behöver också formulera grym copy som verkligen engagerar och träffar rätt i hjärtat på din målgrupp. En sales funnel är inte mycket värd om innehållet inte når fram.

Varför behöver du bjuda på ”gratis innehåll”?

Ditt gratis innehåll är till för att utbilda din målgrupp och göra de medvetna om sina problem. Målet är att skapa ett ”aha-moment” som gör att polletten trillar ner och får de att förstå de bakomliggande orsakerna till sitt problem och vilken typ av lösning de behöver. Det uppstår en igenkänningsfaktor som väcker en önskan till förändring.

Exempel på ”gratis innehåll” som skapar förtroende

”När symptom X inträffar, betyder det att.…”

”Du tror att problemet uppstår på grund av orsak X men egentligen beror det på orsak Y.”

”Detta kan hjälpa dig med problemet och detta bör du undvika”

Exempel:
Din målgrupp har missnöjda kunder på grund av sena leveranser men de vet inte vad som orsakar förseningarna. Problemet är att deras system inte ger de insyn i hela leveransflödet vilket gör det omöjligt att förutse avvikelser och agera proaktivt för att förhindra förseningar. Din uppgift blir att förklara vilka bristerna i deras nuvarande system är samt vilka funktioner ("vilken annan bättre lösning") de behöver för att lösa problemet. Tanken är inte att du ska sälja in dina produkter utan snarare fungera rådgivarande och bjuda på din expertis.

När ska jag ta betalt för mitt innehåll?

Det är viktigt att skilja mellan gratis innehåll och betalt innehåll. Du kan ta betalt av det innehåll som består av konkreta verktyg och metoder för att lösa ett problem. Det vill säga när du ger någon instruktioner om hur de ska gå tillväga för att uppnå ett önskat resultat. Det spelar ingen roll hur du förmedlar innehållet, om det görs i text eller video. Huvudsaken är att det inte längre handlar om att ”utbilda” och ”medvetengöra” personen om orsakerna till problemet. I ditt betalda innehåll ger du konkreta instruktioner för att lösa problemet och det är något du bör ta betalt för.

Marknadsföring business to-business

När du säljer B2B är det viktigt att du förstår hur kundresan ser ut för dina prospekt. Kundresan är de stadier en person går igenom när de går från att vara ovetandes om ditt varumärke, till att bli intresserade av dina erbjudanden och slutligen köpa dina produkter eller tjänster.

Inom B2B är beslutsprocessen betydligt längre och mer komplex än inom B2C.

Undantaget är konsumentprodukter i en högre prisklass som även de kräver en längre beslutsprocess, som till exempel köp av bilar, hus och långresor.

Digitalisering av köpbeteendet inom B2B

Ett B2B köp involverar ofta flera beslutsfattare och behöver gå in linje med företagets budget och affärsmål. Nätverk och rekommendationer spelar stor roll och är det är ofta där första kontakten initieras. I takt med digitaliseringen har dock användarbeteendet förändrats och allt fler börjar sin köpresa genom att söka information online. Att investera i en genomtänkt strategi och en stark digital närvaro har därför blivit allt viktigare för dagens B2B-företag.

Kundresan B2B – förstå psykologin bakom

Det finns olika varianter av kundresan. En modell är AIDA som består av fyra stadier: Awareness, Interest, Desire och Action, men för dig som säljer B2B är det även viktigt att inkludera två ytterligare steg: Loyalty och Ambassador. Nedan följer en redogörelse av samtliga steg.

Steg 1: Awareness
Här är personen ovetandes om ditt varumärke och om din existens som företag. De är också helt ovetandes om sina problem. Det är i detta steg de upptäcker ditt företag för första gången till exempel via ett blogginlägg, en podd eller sociala medier.

Steg 2: Interest
I detta steg upplever personen symptom som kan härledas till det problem ditt företag löser men de har ännu inte satt fingret på vad symptomen faktiskt är och vad de beror på. Det kan handla om att de upplever stress och oro på grund av ineffektiva system och processer. Det är i denna fas de tar del av ditt utbildande innehåll för att bli medvetna om den verkliga orsaken till sina problem.

Steg 3: Desire
I desire stadiet blir de för första gången medvetna om sitt problem och det har väckts en önskan att finna en lösning. Det är nu de börjar utforska olika alternativ, jämföra konkurrenter, läsa kundomdömen, delta på webinarier och räkna på ROI. De önskar en lösning på sitt problem men har ännu inte bestämt sig för hur lösningen kommer att se ut, och vem leverantören blir.

Steg 4: Action
Om du lyckas ta någon till Action stadier har du lyckats skapa ett förtroende och en emotionell och rationell önskan efter din lösning. Statiskt sett är det endast 3% av de som påbörjar en kundresa som kommer så långt. Men gör de det har de vunnit förtroende för dig och ditt varumärke och är redo att köpa. De kanske bokar en demo, en konsultation eller tar direktkontakt med någon på företaget. Om kontakten blir lyckad och förutsättningarna stämmer (budget, mandat, mognadsgrad/utvecklingsfas etc.) går de hela vägen i mål och fullbordar sitt köp.

Steg 5: Loyalty
B2B handlar om att bygga långsiktiga relationer så när någon väl blivit en kund är det viktigt att underhålla relationen regelbundet. För att fördjupa relationen och stärka lojaliteten med dina kunder kan du exempelvis erbjuda exklusiva rabatter, bjuda in till partnerprogram, event, beta testning av nya produkter osv. Det är också här du kan fokusera på mersälj (upsell och cross-sell) och erbjuda nya funktioner som ger ett mervärde. Du kan också skapa belöningssystem och affiliate program.

Steg 6: Ambassador
Lyckas du skapa en djupare relation med dina kunder har du goda chanser att få så kallade varumärkesambassadörer. Det är kunder som är extra nöjda med dina produkter. De har vunnit så pass starkt förtroende för ditt varumärke att de frivilligt rekommenderar dig till andra – jackpott! Det handlar inte alltid om att du har bäst produkter på marknaden utan snarare om relationen med varumärket. Dina ambassadörer känner starkt för ditt företags ’Why’ och visioner. De tror på det du gör och vill vara en del av resan. Man kan säga att varumärkesambassadörer fungerar lite som oavlönade marknadsförare. De är oerhört värdefulla och ger extra vind i seglet.

Önskar du fler tips likt dessa? Kommentera gärna nedan 🙂 Du kan också prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

content marketing misstag

Gör du dessa 7 content misstag?

De flesta företag förstår idag att content marketing är nyckeln till förtroende och mer sälj. Ändå är det allt för många som sabbar sin stund i rampljuset. Är du en av dem?

Här sammanfattar jag 7 vanliga content misstag och vad du kan göra istället.

1. Du missbrukar användningen av call to actions

Call to actions är bra men när de används för ofta kan det skada relationen till dina potentiella kunder. Marknadsföring handlar om att skapa ett förtroende och det blir svårt att göra det när dina följare alltid känner att du förväntar dig något i gengäld. Det är bra att bjuda på gratis och utbildande innehåll men om du avslutar alla dina inlägg med en Call to action känner din målgrupp att det alltid finns en hållhake, och då kan de aldrig känna sig helt avslappnade och trygga i relationen med dig. Dessutom tvingar du de att ständigt fatta ett beslut ("Ska jag klicka på knappen eller inte?") vilket blir väldigt tröttsamt i längden. Är du en CTA-fantast råder jag dig att tagga ner och börja använda dina uppmaningar mer sparsamt.

När är det lämpligt att använda CTA:s?

CTA:s bör främst användas till det innehåll som skapas för Desire-steget i kundresan, dvs när din målgrupp fått så pass stort förtroende för dig att de är positivt inställda till att ge dig något tillbaka.

2. Du driver trafik till icke-relevanta sidor

När vi surfar är vårt tålamod minimalt och när något inte motsvarar våra förväntningar så drar vi. Allt för många företag slarvar med relevansen och länkar till sidor som inte matchar användarens förväntningar. Innan du spenderar tusentals kronor på annonsering bör du säkerställa att relevansen är träffsäker. Sanningen är att du förlorar pengar på att skjuta alldeles för brett. Helst ska rubriken i annonsen motsvara rubriken på sidan osv. Det måste finnas en röd tråd och en stor igenkänningsfaktor längs hela vägen, annars riskerar du att tappa besökaren och den potentiella kunden.

3. Dina formulär är avskräckande

Vi har alla sett dem. Formulären som består av flera frågor och fält att fylla i. Puuuuhh... De flesta känner genast ett stort motstånd och känner ”Nej, jag har inte tid att fylla i detta nu”. Därför bör du endast fråga om namn och e-post i första steget. Ha endast ett fält för ”Namn” och skippa ett fält för efternamn såvida det inte är absolut nödvändigt. På så vis låter du personen själv välja om de vill fylla i sitt efternamn eller inte. Kom ihåg att du alltid kan komplettera med fler uppgifter i efterhand – när du väl äger kontakten och kan kommunicera med dem.

Vilka formulär funkar bäst?

De formulär som absolut funkar bäst är så kallade ”multi-step conversion”-formulär där du presenterar en fråga i taget, i flera korta steg. Typeform har just en sådan lösning och är ett superbra verktyg jag själv använder. Deras interaktiva och snygga formulär sänker tröskeln och gör det för en gångs skull kul att fylla i uppgifter. Testa själv vetja 😉

4. Du har otydliga Call to actions

Knappar konverterar i regel betydligt bättre än text-länkar. Ska du ha en CTA så bör du ha en tydlig och snygg knapp i en lockande färg. Men det är inte bara utseendet som spelar roll. Placeringen av knappen är också viktig. En bra tumregel är att besökaren ska kunna identifiera din CTA inom 3 sekunder. Kan de inte det vet de inte vad de ska göra och lämnar troligtvis sidan. Tydlighet är viktigt och du behöver visa besökaren vad du vill att de ska göra om de är intresserade av mer. Vad är nästa steg?

5. Ditt innehåll är dåligt strukturerat

Det finns många bra artiklar där ute men alldeles för få personer som faktiskt tar sig tiden att läsa dem. Vårt läsbeteende på nätet är intressant då de flesta väljer att ”plocka russinen ur kakan”. Det betyder att de flesta ”skimmar” igenom sidan och plockar ut det som intresserar just dem.

Därför är strukturen av ditt innehåll A och O om du vill behålla läsaren på din sida. Ett vanligt fel är att ha alldeles för långa textstycken och 0 underrubriker. Det tvingar besökaren att läsa hela texten, vilket tyvärr många struntar i att göra. Satsa istället på flera korta stycken och tydliga underrubriker. Då har du större chanser att behålla läsaren.

6. Ditt ordval är trist och svårsmält

Sanningen är att de texter som blir mest lästa är de som innehåller ett enkelt och lättillgängligt språk. Våra hjärnor är lata och vi vill ta till oss information snabbt och enkelt. Studier visar att engagemanget är stört bland texter som är skrivna på en mellanstadie nivå (yes, that's true). Facktermer och akademiska ord kan låta fancy och få dig att framstå som ”kunnig och kompetent”, men om ditt mål är att behålla dina besökare på sidan bör du satsa på ett språk som kräver minimal ansträngning. Simplicity is key.

7. Du har alldeles för många länkar

Länkar kan vara bra när du vill bjuda på fördjupande och relevant innehåll men de kan också förvirra och leda bort besökaren i onödan, och alldeles för tidigt. När du läser en text med massa länkar tvingas du ständigt fatta massa beslut – "Ska jag klicka på länken eller inte?" Detta kräver tankekraft även om det ofta sker omedvetet. Det blir också distraherande för läsaren som vill ta till sig innehållet i texten.

Ju tidigare de klickar sig bort, desto mindre innehåll tar de del av. Dessutom kan sökmotorerna tolka det som att ditt blogginlägg inte är tillräckligt relevant eller värdeskapande för besökaren eftersom de väljer att lämna sidan.

Hur använder jag mig bäst av länkar?

Var selektiv med din länkning och länka endast där det är nödvändigt och till innehåll som ger ett mervärde. Du bör också ha ett SEO-tänk så du länkar sökord som skickar länkkraft till andra viktiga sidor.

Känner du igen dig i något av misstagen?

Dela med dig av dina tankar och tips i kommentarerna längst ner 🙂

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

seo trender

5 SEO-trender du måste ha koll på

Google gör ständigt nya uppdateringar. Gamla SEO-taktiker förlorar sin verkan och nya trender tar form. Här kommer en sammanfattning av fem viktiga SEO-trender att ha koll på just nu:

  1. Förstå din målgrupp och deras avsikter
  2. Använd strukturerad data
  3. Höj din expertis, auktoritet och trovärdighet
  4. Förbered för voice search
  5. Håll koll på dina användares engagemang

1. Förstå din målgrupp och deras avsikter

Utifrån användarnas beteende kan Google numera förstå avsikter. Förr räckte det att optimera för sökord. Idag behöver vi optimera för user intent (”användarens avsikt” på svenska).
Användarnas behov och förväntningar skiljer sig åt beroende på vilken sökfras de googlar efter. En person som söker på frasen ”åka på semester” förväntar sig inspiration och tips på resmål. Gör vi en egen sökning ser vi att sökresultatet för ”åka på semester” består av just inspirerande artiklar och tips.

Vad är användaren ute efter?

User intent handlar om att förstå användarens avsikter och anpassa innehållet till varje sökord. Är de ute efter utbildande innehåll? Vill de jämföra produkter? Eller är de ute efter att köpa någonting?

En person som söker på ”SEO tips” är exempelvis ute efter tips från blogginlägg eller guider jämfört med någon som söker på "sökoptimering google pris" som troligtvis redan bestämt sig för att anlita hjälp.

Vissa sökord är mer "konverteringsstarka än andra. "köpa vinterjacka" är ett exempel på ett sökord som genererar Google shopping annonser och länkar till e-handelssajter. "varm vinterjacka herr" är också ett konverteringsstarkt sökord då någon som söker på det specifikt är ute efter en varm vinterjacka till en man.

Frågor att ställa sig för optimering av user intent:

  • Vilket innehåll förväntar sig en person som söker efter en särskild sökfras?
  • Genom vilket format föredrar de att konsumera innehållet? Text, bild, video eller audio?

Idag räcker det inte att ha en hemsida som uppfyller alla krav vad gäller optimering och textkvalité. Om inte innehållet tilltalar målgruppen, det vill säga om du inte ger användaren det hen vill ha, blir det svårt att kamma hem en topplacering.

Lär dig att förstå ett sökords user intent:

  1. Sök efter ett ord eller en fras som du vill ranka på.
  2. Vilket innehåll rankar högst? Är det jämförelsesajter, fördjupande bloggar eller e-handelssajter?
  3. Matchar din hemsida samma typ av innehåll och format?
  4. Om inte – gör om eller skapa en ny sida som matchar användarens förväntningar. Om Google till exempel visar jämförelsesajter i topp 10 resultaten, så är det just en jämförelsesida du behöver skapa.

2. Använd strukturerad data

Strukturerad data är, enkelt uttryckt, organiserad data. Vi kan också kalla det för en strukturerad samling av information. Inom SEO-världen innebär strukturerad data att man implementerar någon form av märkspråk på en webbsida.

Strukturerad data – ett komplement till HTML

De flesta är bekanta med HTML. Med hjälp av HTML-taggar vet webbläsaren hur informationen i taggen ska visas upp. En rubrik med taggarna "heading 1" säger till webbläsaren att rubriken ska visas i formatet för rubrik 1 – vilket är den primära och viktigaste rubriken på sidan. Men HTML-taggen ger ingen information om vad texten faktiskt betyder. Det är därför det är viktigt att använda sig av sökord i rubriker så att sökmotorerna och användaren snabbt kan förstå vad texten handlar om.

Används för att presentera information direkt i sökresultatet

Strukturerad data används för att hjälpa sökmotorerna att förstå innehållet bättre så de kan presentera relevant innehåll till användaren. Genom att förstå innehållet kan de hämta information att visa direkt i sökresultatet. Rich snippets, rich cards, carousels och knowledge boxes är exempel på Google-funktioner som använder strukturerad data.

Exempel på rich cards, rich snippets etc.

Användning av strukturerad data ger bättre synlighet

Sökmotorernas mål är att göra det så enkelt som möjligt för användaren att hitta information. Med hjälp av strukturerad data kan användaren ta del av information direkt i sökresultatet (utan att behöva klicka sig vidare). Effekten blir en bättre användarupplevelse. Hemsidor som använder strukturerad data belönas därför av Google och får bättre synlighet i sökresultaten.

Fördjupning

Strukturerad data använder schema.org-vokabulär

Google, Bing, Yahoo! och Yandex använder schema.org som uppmärkningsverktyg för strukturerad data. Syftet är att ha ett konsekvent språk som alla sökleverantörer kan känna igen.

Du behöver inte lära dig någon ny kod då hemsidor med märkspråk använder HTML. Den enda skillnaden är att man lägger till så kallade schema.org vokabulär. Några exempel är Person, Place, Event, Organization, Product, Review, Review-aggregate, Breadcrumb, Offer, Offer-aggregate.

Olika information kräver olika uppmärkningar

Det finns olika typer av information som kräver att viss typ av data märks upp. För ett evenemang måste du till exempel ange evenemangets namn, plats och startdatum. En webbansvarig för en filmsajt kan till exempel använda schematypen ”movie” och egenskaper som director och genre i webbplatsens HTML-kod.

Fördjupning: Lär dig hur man använder strukturerad data.

3. Höj din expertis, auktoritet och trovärdighet

Idag räcker det inte att publicera välskrivna blogginlägg. Det spelar ingen roll hur bra du skriver om Google inte får bekräftat att ditt innehåll är värdefullt (dvs att andra hemsidor länkar till det, och att det sprids i sociala medier).

Äg ett område och bygg upp ett förtroende

Google lägger stor vikt vid hemsidor som är auktoritära. De premierar hemsidor som lyckats bygga upp ett stort förtroende. Det handlar om att bli expert på ett ämne och äga det. Du själv behöver inte alltid vara experten som talar. Om du vill kan du ta hjälp av andra auktoriteter. Huvudsaken är att du har den hemsida personer väljer att vända sig till när de vill fördjupa sig inom ett visst ämne.

Tips för att höja din auktoritet:

  1. Intervjua ledande personer inom din bransch och hänvisa till statistik och information på andra trovärdiga hemsidor.
  2. Ta hjälp av anställda inom företaget. Hur kan du få fler att dela med sig av sin expertkunskap?
  3. Backlinks (länkar från andra hemsidor) är det sökmotorerna främst tittar på när de avgör en hemsidas auktoritet. Skaffa fler relevanta länkar från olika och trovärdiga domäner.

Tips! Med gratisverktyget från Moz kan du se hur många backlinks du har och vilka hemsidor som länkar till din domän.

Voice search har inte riktigt fått så stort genomslag som folk förväntat sig, men enligt flera SEO-experter är det en trend som kan komma att bli allt viktigare i framtiden.

Vad är voice search?

Voice search är röstsökningar som görs via en smart phone eller en smart högtalare, till exempel Google home. (Sedan oktober 2018 går Google home att styra på svenska).

Används för "vad"-, "var"- och "hur"-frågor"

Det som är viktigt att tänka på gällande röstsökningar är att de oftast används för längre söktermer. Folk som använder röststyrning är ute efter snabba svar på specifika frågor. Ofta inleds frågorna med ”Vad är…”, ”Var ligger…” och ”Hur…”.

Så optimerar du ditt innehåll för voice search:

  • Fokusera på long tail-sökord. Genom att inkludera long tail-sökord i ditt innehåll ökar du dina chanser att ranka i voice search. Med long tail-sökord menas längre sökfraser som består av två eller fler ord.
  • Se till att ha en FAQ-sida. Röstsökningar används ofta för korta och koncisa svar. Google hämtar därför ofta svar från just FAQ-sidor.
  • Sträva efter en stark länkprofil. Eftersom röstsökningar i regel endast återger ett sökresultat är det viktigt för Google att veta att användaren får ett trovärdigt svar. Därför är det till stor fördel om din hemsida har ett gott rykte och många relevanta länkar från andra domäner.

5. Håll koll på dina användares engagemang

Googles viktigaste uppgift är att tillfredsställa sina användare. De vill veta om dina besökare finner ditt innehåll användbart eller inte.

Mätvärden som indikerar engagemang har därför blivit allt viktigare för SEO. Bounce rate, average session duration och time spent on site är tre mätvärden som Google börjat titta närmare på. Lär dig mer om mätvärden för SEO.

Fortsätter besökarna att utforska din hemsida?

En hög bounce rate (avvisningsfrekvens) innebär att dina besökare besökt din hemsida men inte klickat sig vidare. Kanske har det inte erbjudits något relaterat innehåll? Eller så var det inte tillräckligt intressant? User experience (användarupplevelsen) kan ha en stor inverkan på din avvisningsfrekvens. En besökare stannar inte länge om din sida laddar länge och/eller har en rörig struktur. Du kan läsa mer om "avvisningsfrekvens" i blogginlägget mäta SEO.

Hur många aktiva sessioner har din sida?

Session duration (genomsnittlig sessionslängd) är den genomsnittliga tiden som dina besökare spenderat på din hemsida. Ju längre sessionslängd, desto intressantare innehåll anser Google. Det kan vara bra att känna till att den genomsnittliga sessionslängden för organisk trafik är 53 sekunder och för direkt trafik ligger genomsnittet på 1 min och 50 sek. Du kan läsa mer om "genomsnittlig sessionslängd" i blogginlägget mäta SEO.

Hur länge stannar snittbesökaren?

Average time on page (genomsnittlig tid på sidan) indikerar hur lång tid dina besökare spenderat på din hemsida. Teorin är att ju längre tid besökaren spenderar på din sida, desto större intresse har hen för innehållet. Om besökaren stannar kvar på sidan betyder det i regel också att innehållet varit relevant. Sökmotorerna tittar på mätvärdet för att undersöka hur bra din hemsida är på att attrahera relevant trafik. Du kan läsa mer om "genomsnittlig tid på sidan" i blogginlägget mäta SEO.

Åtgärder för bättre engagemang:

  1. Satsa på att ge din potentiella besökare all information han eller hon kan tänkas vara intresserad av.
  2. Inkludera relaterade sökord, bjud på fördjupande innehåll och länka till annat relevant innehåll.
  3. Fundera på vilka följdfrågor din besökare kan tänkas ha efter att de fått svar på sin första fundering.

SEO är under ständig förändring och i takt med att Googles algoritmer utvecklas, uppkommer också nya trender. En sak som är säker är att det gäller att fokusera ännu mer på användaren. Skifta fokus från enskilda sökord till ett större helhetstänk kring ditt innehåll som matchar din målgrupps förväntningar och behov.

Vill du ta reda på om SEO är rätt satsning för dig? Beställ en gratis SEO-analys och få reda på vilka sökord du syns på idag och hur konkurrensen ser ut.

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

bättre annonsbudget

Få lägre annonskostnader med SEO

Ibland pratas det om Google Ads och SEO som två skilda öar. Konsulter och byråer snöar in på sina respektive expertområden och ibland missar man att se det stora perspektivet. Den viktigaste frågan vi bör ställa oss är, "hur kan Google Ads och SEO samverka för bästa möjliga lönsamhet?"

SEO och Google Ads har mycket gemensamt. I båda fallen handlar det om att:

    1. 1. Tillfredsställa användarens behov
    1. 2. Få en hög placering i sökresultatet och
    1. 3. Att driva trafik (klick)

Google bedömer en och samma sak: användarens upplevelse. Ju bättre upplevelse du kan leverera, desto större chanser till en bättre ranking.

Ju starkare relevans, desto lägre annonskostnad

Det finns flera faktorer som påverkar din annonsplats och hur mycket du behöver betala för varje annonsklick (CPC). Mätvärdet ”Quality Score” (kvalitetsvärde på svenska) är enkelt förklarat ett poängssystem Google använder sig av för att värdera din sidas relevans och kvalité. Ju sämre landningssida annonsen länkar till, desto större annonskostnader.

Vill du ta del av fler 'no bullshit' marknadsföringstips? Signa upp till mitt nyhetsbrev.

Vad är Quality score?

Quality score mäts på skalan 1–10 och styrs av flera olika faktorer, men allra viktigast är att landningssidorna och annonserna håller en hög kvalitet. Det finns en direkt koppling mellan sökord, annons och landningssida. Relevansen är allra viktigast och det bör finnas en röd tråd från annonsen till innehållet på sidan. Väl på sidan påverkar exempelvis textmängd, laddningstid och sajtstruktur din sidas kvalité.

I slutändan handlar det om hur länge användaren bestämmer sig för att stanna på din sida och hur värdeskapande ditt innehåll är.

Bättre användarupplevelse = lägre annonskostnader

Allt för ofta ser jag annonser som länkar till generella landningssidor. Om du exempelvis annonserar på sökordet "badkläder dam" bör du länka till en sida om just badkläder för damer, och inte till en generell kategori eller till startsidan. Det förutsätter att du har en sida som är SEO-anpassad för sökordet "badkläder dam". Annonsen behöver också vara anpassad för just det sökordet.

En SEO-anpassad annons och sida förstärker relevansen och förbättrar användarupplevelsen – vilket har en direkt inverkan på din ranking potential.

Egentligen är sökmotorfilosofin ganska enkel. Vi får inte glömma att Google är ett företag som har som högsta prioritet att tillfredsställa sina kunder (= användarna),

... därför blir de sidor som folk finner mest användbara även de sidor som premieras i sökresultatet.

Optimera dina sidor för SEO innan du börjar med Google Ads

Sätter du igång med Google Ads innan du har väl optimerade sidor med kvalitativt innehåll kommer du behöva buda mer för en högre annonsplacering. Dåligt optimerade sidor och en bristfällig användarupplevelse (bristande relevans och exempelvis en seg laddningstid), ger dig ett sämre Quality score, vilket har en direkt inverkan på ditt annonsbud och därmed din annonskostnad.

Man kan se det som att SEO lägger grunden till en bra användarupplevelse och att Google Ads hjälper till att driva in mer trafik, snabbare.

Hur vet du om din sida har en god användarupplevelse?

En god användarupplevelse har du om en besökare får svar på det han eller hon behöver. Då tolkar Google det som att ditt innehåll upplevs som relevant och värdeskapande vilket ger dig pluspoäng. Läs min artikel "Mäta SEO" för att få reda på vilka mätvärden Google tittar på när de avgör din hemsidas användarupplevelse.

Vill du att din annonsering ska ge mer än vad den kostar?

Då bör du se till att ditt innehåll är kvalitativt och SEO-anpassat innan du sätter igång med Google Ads. Annars är risken att pengarna tickar iväg väldigt snabbt och att din annonsbudget blir onödigt kostsam.

Mer från bloggen

Alla inlägg

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Relevanta inlägg

mer sälj hemsida

Därför säljer inte dina erbjudanden

Vi förutsätter att du har en snygg hemsida. Användarvänlig, snabbladdad osv. Vi förutsätter att det du säljer är relevant, dvs att det finns en efterfrågan på dina produkter/tjänster. Vi förutsätter att din hemsida har besökare. Kanske inte hundratusentals men du driver en del trafik via Google och sociala medier.

Så långt så gott. Du har alltså en:

  • snygg hemsida,
  • en efterfrågad produkt/tjänst,
  • och några tusen besökare i månaden

Ändå har du svårt att hålla igång försäljningen?

Genom mina år som konsult har jag arbetat med företag från skilda branscher; hälsa, IT, logistik och e-handel för att nämna några. Det har varit väletablerade företag men även nystartade verksamheter, och de har alla haft en sak gemensamt: de har alla brottats med ett ”inifrån-ut perspektiv”.

Och vad betyder då det?

Jo, i sina formuleringar på hemsidan och i övriga digitala kanaler pratar de utifrån sig själva, och inte utifrån kunden.

Detta är varför det brister

Den krassa sanningen är att en potentiell kund inte bryr sig om funktioner, innehåll och upplägg förrän de har förstått vilket konkret värde din produkt eller tjänst kan tillföra i deras liv.

Du kan alltså ha världens bästa produkt eller tjänst men om du inte lyckas kommunicera värdet i ditt erbjudande spelar det ingen roll hur bra funktionerna är, eller vilket material produkten är gjord av.

Utmaningen ligger i att uttrycka sig på ett sätt som talar direkt till kundens behov och på ett sätt som anspelar på visionen och lösningen snarare än problemet (mer om detta i ett annat inlägg). Detta kan låta som en självklarhet men...

Verkligheten visar att många företag lätt blir hemmablinda och misslyckas att vinna (och behålla) besökarens intresse och förtroende.

Förändrade behov & användarbeteenden

Som vi alla vet är konsumenternas behov och förväntningar i konstant förändring. Det som efterfrågades för tre år sedan kanske helt försvunnit idag och ibland går det mycket fortare än så. Internet, den ökade oron för klimatet och socio-ekonomiska faktorer påverkar våra preferenser och konsumtionsvanor. Väletablerade företag som saknar ett helhetsperspektiv, och som inte vill eller vågar omvärdera och uppdatera sina erbjudanden, hamnar därför i efterkälken. H&M är ett exempel på det då de var sena på e-handelståget (med sin digitala transformation), och därför fick ett ordentligt bakslag. Lyckas du inte hålla dig relevant på marknaden är du dömd att, förr eller senare, misslyckas.

Bra vs dålig copy

För att knyta tillbaka till ”inifrån-ut perspektivet” och vad som egentligen menas kommer här ett konkret exempel taget från en av mina kunder – en senior konsult som tränar företag och kommuner i retorik.

Hans erbjudande är unikt och skiljer sig från övriga konkurrenters då han är den enda som lär ut retorik med hjälp av övningar från teatern. (Supercoolt eller hur?!)

I copyn vill vi givetvis framhäva hans unika approach (kopplingen till teatern), men vi vill göra det på ett sätt som träffar målgruppen – och det behöver ske snabbt! Som du säker vet har du inte många sekunder på dig att vinna din besökares intresse.

I detta blogginlägg ger jag exempel på formuleringar skrivna utifrån två olika perspektiv:

Ett ”inifrån-ut tänk”

Ett företagsperspektiv som blir platt och ineffektivt = SÄLJER EJ

Företag som formulerar texter utifrån subjektiva perspektiv och utifrån det de TROR att kunden är intresserad av och tycker är viktigt.

Ett ”utifrån-in-tänk”

Ett kundperspektiv som blir träffande och slagkraftigt = SÄLJER!

Företag som formulerar texter utifrån det de VET att kunden är intresserad av och behöver.

Ett ”inifrån-ut tänk”

Exempel på en formulering som är skriven utifrån ett ”inifrån-ut tänk”:
”Vad teatern kan lära dig om talekonst och ledarskap”

Läs ovan formulering och föreställ dig mottagarens/kundens perspektiv. Frågor som dyker upp i mitt huvud är:

Vad kan teater lära mig om talekonst och ledarskap?”
Varför är det viktigt och vad ger det mig?”

Formuleringen ovan säger alltså ingenting om värdet för kunden. ”Talekonst” och ”ledarskap” är generella ord som inte specificerar det konkreta värdet i erbjudandet. Teater i sig är intressant kan man tycka men det kommer INTE att väcka mitt intresse om det inte kopplas till mitt (läs "kundens") PERSONLIGA BEHOVv.

Ett ”utifrån-in-tänk” (kundperspektiv)

Exempel på en formulering som är skriven utifrån ett ”utifrån-in-tänk”:
”Bli en engagerande talare och modig ledare – med hjälp av teaterns fantastiska förändringskraft”

Ovan formulering är skriven utifrån ett kundperspektiv som direkt anspelar på värdet i erbjudandet, dvs vad kunden faktiskt får eller blir när de köper tjänsten.

I detta exempel är målgruppen mellanchefer och HR-chefer som längtar efter att engagera kollegor och kunder mer, samt kommunicera på ett modigt sätt som är lösningsfokuserat och utvecklande.

Målgruppen kommer endast bry sig om teatern först när de förstår VAD den kan ge dem (med teatern som metodik skapas en förändringskraft som gör kunden till en engagerande talare och modig ledare).

Nyckeln till mer sälj

Nu när du läst de två olika formuleringarna kanske det känns som en självklarhet att skriva utifrån ett kundperspektiv – men sanningen är att det finns många exempel på företag som misslyckas med just detta – och går miste om möjligheten till värdefulla affärer.

Detta är särskilt vanligt bland konsulter och företag som säljer tjänster.

Du kan alltså ha en jättefin hemsida, tusentals besökare och världens bästa produkter/tjänster men ändå gå miste om potentiella kunder. Du kan förfina hemsidans design och lägga tusentals kronor på att driva trafik men sanningen är att en dålig copy, som saknar ett kundperspektiv, oftast är det som brister.

Här kan en copywriter med ett målgrupps- och SEO-tänk tillföra ett värdefullt ”utifrån-in perspektiv”. Allra helst en extern konsult som ser verksamheten med ”nya ögon” och är van att tänka utifrån ett kundperspektiv. Nyckeln till mer sälj är kort och gott en hemsida med målgruppsanpassad copy och tydliga värdeformuleringar.

Den viktigaste frågan du bör ställa dig är:

  • Hur ser kundens behov ut?
  • Varför bör hen bry sig om det ditt företag erbjuder?
  • Vilket konkret värde får personen av att anlita dig/köpa dina produkter eller tjänster?

Innan texterna formuleras...

Det är viktigt att du ser till att lära känna din kund väl innan du formulerar texter till hemsidan (och givetvis innan du utvecklar din produkt/ditt erbjudande i första taget).

För att få en tydligare bild av din målgrupps behov kan du ta hjälp av

  • data (användarstatistik),
  • göra en marknadsundersökning,
  • intervjua tidigare och befintliga kunder
  • eller beställa en sökordsanalys som visar dig vilka frågor och utmaningar din målgrupp har.

Mer från bloggen

Alla inlägg

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Relevanta inlägg

affiliate marketing

Affiliate marketing Sverige – 7 tips från experten

Johan Sunnanängs
Johan Sunnanängs, grundare JS Digital AB

Hej Johan!

1. Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing innebär att du marknadsför andra bolags produkter. Du agerar alltså som säljare för bolagen du samarbetar med, och när du gör en försäljning får du betalt. En av de bästa sakerna med affiliate marketing är att det är extremt skalbart. Ju fler besökare du får till din kanal, desto större chans till ökad försäljning (förutsatt att besökarna är relevanta och du bjuder på ett kvalitativt innehåll).

En annan fördel med affiliate marketing är att du kan marknadsföra många olika produkter, från olika företag.

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få tipsen direkt till din inkorg!

2. Vem är affiliate marketing till för?

Affiliate marketing passar dig som vill skapa en passiv inkomst. Det passar också väldigt bra för dig som på sikt vill få möjlighet att jobba hemifrån och styra din tid på egen hand.

Men man kan såklart också ha det som ett hobbyprojekt och skapa en löpande extrainkomst. Det viktiga då är att du stämmer av med din arbetsgivare på förhand och ser till att det inte handlar om samma bransch/sektor som du redan jobbar inom.

Affiliate är också ett ypperligt sätt att lära sig mer om SEO (sökmotoroptimering), som är ett effektivt sätt att driva gratis trafik. Det finns inget som är så lärorikt som att arbeta med en egen sajt.

3. Hur ska man tänka i val av nisch? Och vilka kunskaper och drivkrafter behövs för att lyckas?

Den primära drivkraften ska inte bara vara att tjäna pengar. Visst är det en bra morot på sikt men det kan ta ett tag innan man börjar tjäna några pengar över huvud taget. Många ger upp med sin satsning innan de når hela vägen. Det gäller att jobba långsiktigt och ha tålamod.

Det är därför viktigt att du hittar en nisch där du själv (eller tillsammans med någon annan) kan skapa innehåll kring något som du/ni är genuint intresserade av. Då kan det bli riktigt bra. Exempel på olika kanaler där man kan bygga upp en affiliteplattform är: blogg, podd, youtube, Instagram eller en Facebook-grupp.

Vad gäller kunskaper är det såklart en bonus med en viss datorvana men det viktigaste är att vilja lära sig nya saker. Det finns massor med bra guider kring hur man driver trafik till en ny hemsida, hur man bygger en e-postlista och hur man förbättrar sin konvertering. Men om det genuina intresset inte finns i grunden blir det svårt att hålla ut i längden.

4. Affiliate program Sverige – vilka är att rekommendera?

Det finns en uppsjö av olika affiliateprogram att välja bland. Genom exempelvis Adtraction och Tradedoubler kommer du åt flera potentiella partners via samma portal. För dig som exempelvis marknadsför sportsbetting eller casino så har varje bolag ett eget affiliateprogram. Kindred (Unibet) har ett, Betsson har ett och så vidare. Ett annat populärt program där du kan marknadsföra mängder av olika produkter är Amazon affiliates.

Vilka program som är bäst för dig beror helt på vilken nisch du valt. Detta avgör vilken typ av produkter dina besökare är intresserade av.

Det vanliga är att man samarbetar med flera olika partners inom samma segment. På så sätt märker man också ganska snabbt vilka som konverterar bäst och därmed förtjänar den bästa exponeringen på din plattform. I takt med att du presterar bättre kan du ofta också förhandla dig till bättre villkor/ersättning hos partnern vars produkter du marknadsför.

5. Hur fixar man en schyst hemsida billigt och vad ska man tänka på?

Genom att bygga/köpa en hemsida baserad på CMS:et Wordpress kommer du igång snabbt. Där finns det ett oändligt antal färdiga mallar (teman) som du kan skapa din sajt utifrån.

Om du inte hittar något tema som du känner passar dig perfekt är ett annat alternativ att använda ett avskalat tema som exempelvis Astra theme, och sedan kombinera det med en sidbyggare (page builder) som Elementor. Med en sidbyggare blir det lättare att anpassa layouten för din sajt.

Andra teman som är populära att använda är exempelvis de som utgår ifrån Genesis Framework. Dessa laddar ofta snabbt och anses ha en “ren” kod. Jag har själv byggt flera av mina sidor baserade på Genesis och deras teman. Sedan har jag jobbat med utvecklare för att göra vidare anpassningar.

Att bygga en hemsida i exempelvis WordPress kan man göra helt själv. Jag hade inga förkunskaper alls när jag satte igång och nu har jag byggt sidor som har över 40.000 besökare i månaden. Men det tar såklart lite tid att lära sig allt och få det som man vill ha det.

6. Vilka är de största misstagen du gjorde som affiliate novis?

Ett av de största misstagen jag gjorde var att skicka trafik till “fel” partners. Initialt samarbetade jag med vissa partners som senare drog sig ur den svenska marknaden vilket gjorde att intäkts-strömmarna från dessa ströps helt. Detta borde jag kunnat förutse och jag borde även slutat marknadsföra de partners som inte gav tillräcklig ersättning långt tidigare.

Ett annat misstag var att blint lita på att den provision som listades på respektive affiliatepartners hemsida var den som gällde. Efter ett tag märkte jag att den verkliga ersättningen i många fall gick att förhandla upp med 50-100%.

7. Du har sysslat med olika affiliateprojekt i cirka tre år nu, vilket är ditt allra bästa tips för att komma igång och lyckas?

Välj en nisch där du har ett stort intresse och kan bidra med unikt och engagerande innehåll för dina besökare. Börja smått och testa dig fram innan du säger upp dig från ditt nuvarande jobb om du går i sådana tankar.

Låt det ta tid och ge inte upp för tidigt. Framförallt när det gäller att ranka en sida på Google så kan det ta tid innan din sida får riktigt bra positioner. Lägg upp en långsiktig plan om vilka sökord du vill synas på och hur du ska ta dig dit. Anlita en kunnig SEO-konsult som kan hjälpa dig med en långsiktig strategi.

kontakta Johan Sunnanängs

Johan har jobbat med digital marknadsföring hos Nordnet i sju år. Sedan ett par år tillbaka driver han även flera affiliatesajter med tiotusentals besökare. 2020 startade han webbyrån JSDigital AB med fokus på SEO och webbutveckling. På sin hemsida delar Johan med sig av fler tips om affiliate marketing.

Johan på LinkedIn
e-post: johan.sunnanangs@gmail.com

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

nystartad företagare

Största fällan att undvika som nystartad

Det är lätt att förtjusas av all frihet som kommer med att vara sin egen – oavsett om du är egenanställd eller företagare. Men att bli sin egen chef har också sina utmaningar. Jag vill inte låtsas att det varit en dans på rosor. Långt ifrån. Det jag vill göra istället är att dela med mig av mina insikter och lärdomar – och de får du ta del av här, helt ocensurerat.

Förord: Känslan av att äntligen stå på egna ben är underbar. Oavsett om du tagit steget till att bli frilans eller företagare. Nu kan du bestämma över din egen tid, jobba hemifrån i mysbyxor och kanske bäst av allt – slippa morgonruschen! Wow, vilken lyx! Ja, friheten är obeskrivlig. Låt dig själv njuta av extasen (den kommer inte försvinna helt, men den kommer att gå i vågor). Vissa dagar känner du att du är "on top of the world", och andra dagar kommer motivationen tryta ordentligt, det är normalt. Det tar tid att bemästra rollen som egen chef. Orosmoln, stress, katastroftankar och existentiella rädslor kommer troligtvis göra sig påminda – Kommer jag att klara detta? Tänk om jag blir utan jobb? Är jag tillräckligt bra på det jag gör? Kan jag betala nästa månads hyra? Osv osv.

Jag är nu inne på 7:e månaden som företagare och wow vilken resa det har varit! Så många nya insikter och lärdomar. Saker jag önskat veta innan start. Värdefulla ”know-hows” som hade sparat mig massvis med tid, energi och pengar.

I detta inlägg får du ta del av mitt första och bästa tips till dig som nystartad:

No size fits all

Nu är det du som har vetorätt över din egen tid. Det är upp till dig att bestämma hur många timmar om dagen du jobbar, när du tar ledigt, vilka kunder du jobbar med, om du ställer klockan, hur ofta du kollar din mejl osv osv.

Det kryllar av ”one-size-fits-all” tips där ute. ”Vakna klockan 5 på morgonen varje dag”, ”ut och spring innan du börjar din arbetsdag”, ”använd en time tracker för att hålla dig produktiv”, ja det är bara några exempel.

Jag har själv varit den som försökt copy paste-a någon annans strategi.

Det låter ju så himla övertygande! Visst vore det så mycket lättare att kunna använda sig av en färdig mall – sådär, fixat och klart! ”Detta är vad du behöver göra för att känna dig motiverad, produktiv och glad”. Då behöver man inte själv gå igenom den omtumlande, om än så simpla resan av att lista ut det själv.

Sanningen är att vi människor är väldigt olika.

Försök trycka in en cirkelformad boll i en rektangel.

Eller försök få den där one-size mössan att passa just din huvudform och din storlek.

Förgäves.

Vill du hänga med på min resa som nystartad företagare? Signa upp till mitt nyhetsbrev för att ta del av alla läckerheter som bara väntar på att få avslöjas!

Hushåll med din energi

När jag tog klivet till att bli egen testade jag allt (okej kanske inte allt, men mycket).

  • Jag tvingade mig upp ur sängen när kroppen inte alls var redo
  • Jag skrev to do listor som fick mig att vilja spy
  • Jag försökte avsluta arbetsdagen innan en viss tid även om jag egentligen kände mig mest kreativ på kvällen.

Ju fler gånger om dagen du går emot din biologiska natur (låt oss kalla det så i brist på andra namn), desto mer energi går till spillo. Att göra något som du inte mår bra av tar energi – energi som du kan använda för att knäcka geniala lösningar i ditt arbete.

Det bästa du kan göra är alltså att slänga one-size-fits-all guiderna i papperskorgen.

Bli mer uppmärksam på din kropp och på signalerna den sänder.

Ja, våra kroppar kommunicerar faktiskt med oss på många olika sätt. Ställ dig själv frågan: Vilka aktiviteter under dagen ger respektive tar din energi?

  • Mår du bra av en lugn morgon och en lång frukost? Unna dig det.
  • Mår du bättre av en rask promenad i parken än ett pass på gymmet? Skippa gymmet.
  • Behöver du begränsa din sociala medier konsumtion? Ställ ifrån mobilen och stäng av dina notiser.
  • Känner du att du blir nerringd av kunder och att det stör ditt flow? Begränsa dina telefontider.

Som egen är det DU som sätter dina regler så varför inte ta vara på möjligheten?

Var aldrig rädd för att värna om din egen hälsa först. De kunder som värderar din person och din kompetens kommer att stanna (förutsatt att du gör ett bra jobb – vilket du gör så klart!)

Önskar du fler tips likt dessa? Kommentera gärna nedan 🙂 Du kan också prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Skriv upp dig på mitt nyhetsbrev för att få konkreta tips från min företagsresa och allt som pågår behind the scenes!
SEO expert Måns Gullberg

Måns Gullberg – SEO-intervju

Måns Gullberg
Head of SEO, Modifinder AB

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få tipsen direkt till din inkorg!

Hej Måns!

Vad är ditt bästa SEO-tips för 2020?

Numera är det ganska stora skillnader mellan vad olika sajter behöver för att ranka bra på sina sökord i just sin nisch. Ett bra tips är att noggrant analysera de konkurrenter som rankar i toppen på sökorden som din sajt fokuserar på. Prova något nytt och experimentera dig fram till vad du tycker är en bättre helhetslösning än vad dina konkurrenter har åstadkommit. Kombinera analysen tillsammans med ett bättre genomförande helt enkelt och...

Lägg lite extra fokus på de små detaljerna.

Vad är den vanligaste missuppfattningen om SEO?

Tidsaspekten/investeringen som krävs för att nå ett mål inom SEO är en väldigt vanligt förekommande missuppfattning. Det kan skilja sig ganska rejält och ibland ta lång tid innan något händer i rankingen. Även den välinformerade kan ha svårt att greppa detta.

Vad är den största utmaningen som SEO-konsult?

Att anpassa sig till olika projekt, skulle jag tro är den största utmaningen för de flesta. Det krävs mer tid att vara insatt, följa utvecklingen och pinpointa vad som är viktigt och mindre viktigt än föregående år. Detta i kombination av att växla mellan olika SEO-projekt som kan skilja sig åt markant är en stor utmaning. Så har det väl egentligen alltid varit men det känns ändå som att tempot ökat ganska rejält.

Vad kan företag göra för att få bäst effekt av sina SEO-insatser?

Företag som har anlitat hjälp av en SEO-konsult/-byrå kan definitivt förbättra effekten genom att själv engagera sig i processen och de insatser som görs. Eftersom de oftast kan sin nisch bäst är det en god idé att komma med egna idéer utifrån den kunskap de tagit del av genom sin SEO-leverantör. I de flesta fall är detta ett lyckat recept.

Vad bör företag tänka på innan de anlitar SEO-hjälp?

Jag rekommenderar att man tar en titt på "How to hire an SEO", ett klipp på YouTube från 2017 som fortfarande är högst aktuellt, där Googles Maile Ohye går igenom vad man bör tänka på innan man anlitar SEO-hjälp. Ett annat tips är att inte heller fråga konsulten eller byrån efter referenser, utan att istället försöka hitta dessa själv, för att få ett så ärligt uttalande som möjligt.

Vilka är de tre bästa egenskaperna hos en SEO-konsult?

Jag hade egentligen velat nämna fler än tre egenskaper men de tre främsta jag tycker beskriver den ultimata SEO-konsulten är:

  • Kreativitet
  • Analytisk förmåga
  • Envishet

Beskriv din drömkund eller ett SEO-projekt du är extra stolt över!

Drömkunden för mig är ett företag som redan har ett starkt varumärke fast med en undermålig sajt rent SEO-mässigt. Det finns då stora möjligheter för mig som konsult att generera positiva resultat och öka deras trafik på kort tid med färre medel än om det t.ex. hade varit ett nystartat företag.

Vill du ta del av fler intervjuer? Skriv upp dig på min e-post lista och få kommande expert-tips direkt till din inkorg!

Intervju Måns

Måns är en entreprenör och SEO-expert. Sedan några år tillbaka driver han SEO-byrån Modifinder AB i Malmö. Sökmotoroptimering och webb är det han tycker är allra roligast och i rollen som head of SEO får han syssla med det han älskar varje dag!

Måns på LinkedIn
e-post: mans.gullberg@modifinder.se

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

Tips för bäst sökoptimering av WordPress

Sökoptimering WordPress – 7 tips för bättre synlighet

Magnus Bråth
Grundare på Grafix Studio Webbyrå

Hej Antonio!

Hur SEO vänligt är WordPress jämfört med andra CMS?

Många WordPress teman är väl optimerade för sökmotorerna. Har du en WordPress hemsida kan du också välja hur långt du vill ta din SEO – det finns specialutvecklade plugins du kan ladda ner med avancerade inställningar.

Inget annat CMS ger dig den möjligheten.

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få tipsen direkt till din inkorg!

Vilket SEO-plugin använder du och varför?

Jag håller mig till Yoast SEO för att det är lättbegripligt och för att det är enkelt att se om någon on-page optimering behöver förbättras. Premium-versionen har en bra funktion som automatiskt skapar 301-redirects om du ändrar permalänkar på din sida – något som har varit väldigt användbart för mig!

Nämn 3 enkla tips för bättre page speed.

Undvik att använda onödiga plugins. Ladda endast ner de tillbehör du verkligen behöver. Se till att ha ett bra cache-plugin som sparar din hemsida för snabbare laddning. Det är också bra att aktivera AMP för mobilt surfande då det blivit en allt viktigare faktor för en snabbare laddningstid.

Hur stor roll spelar hemsidans design och struktur för SEO?

Strukturen är kritisk. En struktur som är lättbegriplig och tydlig kommer alltid att prioriteras av sökmotorerna. Interna länkar är A och O och det är tyvärr något många slarvar med.

Vilket är det vanligaste SEO-misstaget företag gör?

Enligt min erfarenhet är det många företag som inte lägger tillräckligt med tid på att skapa bra content och många förbiser vikten av att sätta en bra intern länkstruktur – från början. Du sparar mycket tid och pengar om du har med dig SEO-tänktet i designen från början.

Vad är dina bästa tips för en bättre användarupplevelse?

Håll dig till standarder när det handlar om din hemsidas navigation. En tydlig huvudmeny, sidfotslänkar, klickbar logotype och standardsidor som exempelvis ”Kontakt” och ”Om oss”.

Nämn en snabb och enkel åtgärd alla företag kan göra för att boosta sin SEO?

Banta ner din CSS/HTML och JS-kod på hemsidan med hjälp av ett Cache/Minify plugin för WordPress. WP Fastest Cache är ett bra val.

Vill du ta del av fler intervjuer? Skriv upp dig på min e-post lista och få kommande expert-tips direkt till din inkorg!

Magnus Bråth kontakt

Antonio började frilansa för 10 år sedan och har sedan dess utvecklat sin Malmöbaserade webbyrå Grafix Studio. Han är Malmös ”go-to guy” för allt WordPress-relaterat. Om du är på ett café och ser någon med en röd/vit hund bredvid sig – då är det högst sannolikt Antonio!

Antonio på LinkedIn
Antonio på YouTube
e-post: antonio@grafixstudio.se

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

Hälsa och framgång i mitt företagande

7 saker jag slutat göra

När det kommer till vanor vi mår bra av och framgången i vårt företagande så finns det inte en ”one-size-fits-all”. Det som funkar för mig kanske inte alls funkar för dig, och tvärtom. Här delar jag med mig av några saker jag slutat att göra för en bättre hälsa i min vardag och i mitt företagande.

1. Ställa klockan

Det finns en hel drös ”framgångsböcker” som delar med sig av hemliga ”recept” för framgång. Vakna 05 på morgonen varje dag. Ut och jogga 30 min på morgonen. Osv osv. Det låter så övertygande när man läser dessa tips så jag bestämde mig för att ge det ett försök. Fast forward en vecka. Kroppen sa ifrån. Det går inte att försöka få plats i någon annans mall för "framgång", och om du försöker så lovar jag att det kommer det kännas så himla olustigt och att det kommer att klia och skava i hela kroppen. Varför? För att du ska tar dig ur och hittar ditt eget sätt att vara och leva på.

På senare tid har jag insett och accepterat att min kropp mår bäst av att vakna naturligt. Det vill säga utan hjälp av en väckarklocka. Amen herregud, tänker du. Hur får jag saker och ting gjort?

Jo, jag tror inte på att pusha kroppen och forcera den till en viss rutin.

Kroppen vet när den är utvilad och kommer att vakna naturligt när den fått sin dos av återhämtning. Titta bara på naturen och djuren. Det är ingen som hetsar och har bråttom. Allt tar sin tid.

2. Ta jobbsamtal innan kl 10

Okej, så på senare tid har jag fått in en vana att meditera och utöva Qigong på morgonen. Det tillåter min kropp att vakna och landa i nuet. Det ger mig ett lugn och fokus som jag bär med mig resten av dagen, vilket gör att jag kan hantera stress och oväntade utmaningar med större lätthet. Visst låter det som en dröm?

Jag tycker också om att ta god tid på mig när jag äter frukost, för det är också något jag insett att min kropp mår bra av, att få i sig lite mat på morgonen. Det finns de som hoppar över frukosten helt, och tar en kaffe på jobbet istället. Det är helt okej så länge det funkar för dig och din kropp mår bra av det.

För min del är min morgonstund helig. Jag avsätter tid för den och tar därför inte heller emot några jobbsamtal innan klockan 10.00.

Take it or leave it – hälsan kommer först!

Vill du hänga med på min resa som nystartad företagare? Signa upp till mitt nyhetsbrev för att ta del av alla läckerheter som bara väntar på att få avslöjas!

3. Kolla mejlen efter arbetstid

Det fanns en tid jag kollade mejlen på måfå. Det kunde vara bland det första jag gjorde på morgonen eller på kvällen, några timmar innan läggdags. Jag vet inte hur jag fick in den vanan. Antar att jag var så inne i min ”jobb-bubbla” att jag inte riktigt var medveten om vad jag höll på med.

Tack och lov så har jag blivit klokare med åren. Numera kollar jag min mejl 1–2 gånger om dagen, oftast en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen – och det räcker gott och väl! Mina kunder är lika nöjda och jag är mindre stressad. Win Win! Eller i alla fall Win till mig 😉

4. Träna på gym

Okej, denna har varit klurig. Jag har tränat på gym i princip regelbundet sedan 2006 (vi snackar 14 år!?). Det har alltid varit ett sätt för mig att skaka av stress, frustrationer och andra ”jobbiga” känslor. Att få en tränad kropp har mer varit en bonus.

På senare tid har jag känt mig allt mindre pepp på gymmet. Det har varit svårt för mig att acceptera då gymmet varit en så pass naturlig del av min vardag. Jag brukade träna i en timme varje dag. Springa på löpband och köra styrkeövningar. Men nu har jag börjat känna att lusten och entusiasmen för gymmet som träningsform minskat allt mer.

Jag befinner mig i en ny fas i livet.

Min kropp vill röra sig på ett annat sätt, och i en annan miljö.

Jag har egentligen aldrig varit glad för gymmiljön i sig och den ”tuffa attityden” som sitter i väggarna. Jag föredrar faktiskt att träna när jag har gymmet för mig själv haha. Men hur som helst – jag har sagt upp mitt gymkort!

På våren och sommaren kommer jag endast träna utomhus. Jag ska också köpa mig en mountainbike då jag älskar att cykla och vistas i naturen. Wiihoo! Detta känns som helt rätt move. Livet är för kort för halvhjärtade aktiviteter. Om det du gör inte får ditt hjärta att sjunga så är det inte värt din tid. Period.

5. Ta ”nej” personligt

När du är företagare (eller frilans för den delen) behöver du vänja dig vid att få ”nej”. Lösningen du erbjuder är säkert jättebra men det är inte alla som är beredda på att investera i just din lösning. Det kan bero på flera saker. Antingen så har du inte kommunicerat ditt värde tillräckligt tydligt (dvs hur din tjänst kan lösa det problem kunden upplever), eller så har du gjort det men kunden förväntande sig en annan (läs ”lägre prissättning”). Båda exemplen kommer att resultera i ett ”nej” och det är helt okej för...

Alla kunder är inte bra kunder, och alla kunder är inte rätt för dig.

När du själv är övertygad om värdet du tillför, och när du känner en genuin stolthet i din unika person och din lösning, så kommer du också känna dig tryggare i att ta ett ”nej”. Med lite is i magen kommer du se att det FINNS kunder som ser ditt värde, och som är villiga att investera i just din hjälp. Så lita på mitt råd. Tacka nej till dina halvhjärtade matchningar för att ge plats åt dina helhjärtade soulmate kunder. De finns där ute, jag lovar.

6. Kolla Instagram i telefonen

Okej när det kommer till tidstjuvar så har Instagram definitivt varit den största boven för min del. Jag har länge inbillat mig att jag har koll på läget och att jag kan låta bli om jag vill, men gång på gång kommer jag på mig själv att jag återigen blivit distraherad från det jag egentligen skulle göra.

Sedan jag startade företag har time management blivit allt viktigare för mig.

En lösning för mig har varit att ta bort Instagram-appen från telefonen för att endast använda desktop versionen. Det gör att jag fortfarande har möjlighet att komma åt innehållet och få en uppdatering om ”det senaste” (om jag så önskar), samtidigt som det hindrar mig från att fastna där alldeles för länge. Smart va?

Vill jag publicera egna bilder och stories så kan jag alltid ladda ner appen igen (om än tillfälligt), eller publicera via Later eller någon annan tredjepartstjänst vilket faktiskt innebär att jag inte behöver logga in på Instagram över huvud taget. Svårare än så är det inte. Antingen så inför du en lösning på ditt problem eller så fortsätter du att beklaga dig över den konstanta bristen på tid. Du väljer.

7. Kritisera min multitask natur

Under sommaren gick jag hos en coach och fick för första gången bekanta mig med någonting som heter Human Design. Det är ett system byggt på astrologi, numerologi, kvantfysik och en rad andra läror och teorier.

Utifrån din födelsedata kan du få reda på vilken av de fem olika design typerna du tillhör. Var och en har ett unikt sätt att fungera på, samt unika gåvor och utmaningar, så kallade ”shadows”. Varje typ har också en unik strategi som guidar vårt beslutsfattande och våra handlingar.

Min strategi är exempelvis att låta förfrågningar och nya möjligheter att komma till mig, för att i nästa steg svara/reagera. Att syssla med kalla samtal eller aktivt sälj/initiering av samarbetsmöjligheter funkar alltså inte för mig då det går emot min ”energiska natur”.

Låter det flummigt? Jag fattar. Du kanske inte alls tror på sånt här men

För mig har detta varit en fantastisk insikt som hjälpt mig att förstå och acceptera mig själv på ett helt nytt sätt.

Jag är också okej med att ha flera projekt igång samtidigt och att hoppa över steg i min skapelseprocess. När jag befinner mig i flow går det snabbt. Det funkar bättre för mig att köra på för att senare gå tillbaka och finjustera istället för att fastna i detaljpill och ta död på kreativiteten.

Det känns så befriande att veta att detta tillhör mitt multitaskande, idésprudlande och blixtsnabba sätt, och att jag inte är ensam.

Min coach är ett exempel på att det inte är något ”fel” utan att det tvärtom går att bygga upp ett väldigt framgångsrikt företag när man lever och agerar efter sin unika design. Hör av dig om du vill veta mer och ta reda på vilken human design typ du är. Det är helt gratis, jag lovar.

Jag hoppas att jag med detta inlägg inspirerat dig till att se över dina vanor och hitta nya sätt att må bättre i din vardag, och i ditt företagande. Dela gärna med dig av vad som funkar bäst för dig och vilka ändringar du kanske redan gjort för en bättre hälsa 🙂

Skriv upp dig på mitt nyhetsbrev för att få konkreta tips från min företagsresa och allt som pågår behind the scenes!

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

klivet till att starta eget

Mitt första business år [klivet till att starta eget]

För er som inte vet så startade jag eget i augusti. Efter flera månader som frilans kände jag att det var dags att stå på egna ben. Att fakturera via tredjepart var dessutom inte så glamoröst som det en gång verkade (kanske skriver ett inlägg om det så småningom).

I somras gick jag hos en coach som hjälpte mig inför det stora klivet. Med hjälp av hennes stöd och djupa förståelse (för vem jag är), kunde jag sakta men säkert påbörja skapelsen av det som skulle bli mitt första företag.

Att ta det där läskiga steget…

Låt mig börja med att säga att det blev en intensiv sommar. Jag hade länge gått i tankarna om att starta eget, men det var något som gjorde det svårt att ta det där klivet till att faktiskt göra det (trots en enorm längtan och pepp från företagsvänner). Efter många rädslor och stunder av panik hade jag bestämt mig. Jag skulle göra det. Det fanns inte längre något annat alternativ.

Fast forward några svettiga veckor och jag fick hem mitt registreringsbevis från Bolagsverket. Och vet du vad? Mitt företag registrerades den 20e augusti – på min födelsedag av alla dagar! Det var också samma år jag fyllde 30! Snacka om en nystart!

Idag är mitt företag knappt 4 månader gammalt

Det känns fortfarande konstigt när folk frågar vad jag gör. Behöver tänka till innan jag svarar. Att vara företagare är ju allt jag har drömt om!

Om jag ska sammanfatta det i ord, så har det varit en omtumlande och sjukt utvecklande resa.

Inte anade jag att företagande är personlig utveckling gånger 1000!

Det är som att kliva in i en helt ny värld där allt handlar om mental inställning, relationsbyggande, tilltro till sig själv och andra, och SÅ mycket mer!

Så hur har det gått med ekonomin?

Vad gäller den ekonomiska biten så kan jag avslöja att det rullat på väldigt bra! Flera, nya samarbeten har trillat in, främst via rekommendationer, och det är först nu jag inser vilket fantastiskt nätverk jag har! Är så sjukt tacksam över alla förfrågningar och möjligheter som kommit min väg. Vilket leder mig in på en av dem största utmaningarna med att vara egen – konsten att säga ”nej”.

Som företagare fattar du i princip alla beslut på egen hand. Ordet ”nej” har fått en helt ny innebörd för mig. Det är ett ord jag definitivt lärt mig att använda allt oftare.

Det sägs att framgångsrika människor säger nej 80% av sin tid, och ja resterande 20%.

Mer om det i ett kommande inlägg på temat ”alla kunder är inte bra kunder” – stay tuned!

Vill du hänga med på min resa som nystartad företagare?

Signa upp till mitt nyhetsbrev för att ta del av alla läckerheter som bara väntar på att få avslöjas!

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

LIA praktik

Dags för LIA? Här är 5 tabbar du bör undvika

  1. Fokusera på företaget, inte på dig

  2. Jag minns hur det var. Nervositeten som smög sig på och alla orosmoln. Vetskapen om att det fanns fler skolor som skulle ut på praktik och att platserna var begränsade. Rädsla, rädsla och rädsla. Men jag vill att du vänder på perspektivet, åtminstone för en stund. Ställ dig själv följande frågor:

    • Vilken tillgång är du? Vilka konkreta kompetenser kan du bidra med hos ett företag?
    • På vilket sätt kan företaget gynnas av att ha dig som en extra resurs? Kanske är du en briljant problemlösare, en siffertokig analytiker eller ett sprudlande energiknippe? Jag är säker på att du har mer än en egenskap som kan tillföra värde.
    • Vilket företag vill DU vara på? Vill du jobba i ett team med andra marknadsförare (inhouse på ett större företag eller på en byrå) eller tycker du om att ha varierade arbetsuppgifter och ta mycket ansvar (inhouse på ett mindre företag eller på en mindre byrå).


    Kort och gott handlar det om att skifta fokus till dig själv.

    Boosta ditt självförtroende och våga tro på dig själv.

    Värdesätt dina egenskaper och glöm konkurrensen för ett tag. Det ligger något magiskt i att se sitt eget värde, och vara sann i sina värderingar (vad som är viktigt för dig i arbetslivet). När du vet vad som är viktigt för dig, och vågar tala din sanning, kommer arbetsgivaren också se ditt värde. Jag lovar dig, det funkar.

  3. Ignorera INTE arbetsmiljön

  4. När det är dags för första besöket på din potentiella LIA-plats kan nervositeten få sig en skjuts. Då är det lätt hänt att man tappar verklighetsuppfattningen lite och blir väldigt medveten om vad man säger och inte säger. Hur man står, och hur man tuggar. Det gör att man lätt kan gå miste om att lägga märke till viktiga ”detaljer”, så som arbetsmiljön.
    Uppmärksamma folket på kontoret. Verkar dem trivas?

    Hur sitter dem? Öppet landskap eller egna kontor? Pratas det mycket, spelas det musik? Dessa ”triviala” detaljer blir påtagliga när du väl är på plats.

    Själv har jag aldrig varit ett fan av öppna landskap. Jag tycker det distraherar mer än vad det ger. Dessutom visar studier på att öppna landskap faktiskt sänker både kommunikationslusten och produktiviteten. För mig är det viktigt att sitta ostört, eller i alla fall ha möjligheten att sitta i ett privat rum i perioder. Vad är viktigt för dig?

    Det var en tjej som hamnade på en arbetsplats där de spelade hög musik 24/7.
    När hon tog upp det med chefen fick hon 0 gehör. ”Det är så vi har det” var hans finurliga svar. Gissa hur det slutade? Precis. Hon bytte LIA-plats.

    En sak som jag var tydlig att framhäva i kontakten med arbetsgivare var vikten av flexibla arbetstider. Jag tycker om att arbeta under fria tyglar, och att variera min arbetsmiljö. Som praktikant är det viktigt att vara fysiskt på plats för att ta tillvara på tillfällen för utbyte, men jag ville ändå ha möjligheten att vara rörlig under mina arbetstimmar. Det finns de arbetsgivare som påstår sig vara ”moderna” och tillåta arbete utanför kontorets fyra väggar, när de i själva verket himlar med ögonen om du trillar in efter klockan 8.00.

    Var medveten om att alla inte är ärliga men ställ ändå frågor.

    Är det viktigt med flextid för dig, fråga vilka arbetstider som gäller. Då ger du dem i alla fall en chans att svara ärligt.

  5. Förbise INTE företagskulturen

  6. Det som sitter i väggarna på en arbetsplats är mer påtagligt än du tror. Det är inte alltid lätt att upptäcka, då det inte är skrivet eller uttalat någonstans (mer än i en tråkig pdf hos chefen). Det är svårt om inte omöjligt att få en tillräcklig inblick i företagskulturen när du besöker din LIA-plats. Det är något du kommer att uppleva först när du är "en i gänget".

    En företagskultur är ofta djupt rotad och påverkar exempelvis relationen mellan ledningen, och de anställda.

    Det kan handla om arbetssätt, traditioner och rutiner för möten. Är företaget relativt nybildat är företagskulturen troligtvis under utveckling. Då kan du faktiskt ha möjlighet att påverka vilken kultur som sätts, i alla fall om du stannar kvar på företaget en längre tid. Det finns även etablerade företag som har en öppen inställning till sin företagskultur. Dem är villiga att anpassa företagskulturen för att tillmötesgå både samhällets, och de anställdas behov. En arbetsplats som inte tillåter distansarbete exkluderar exempelvis den kompetens som värderar flexibilitet högre än några tusenlappar mer på kontot. Mer om det i detta inlägg.

    Så vad kan du göra om du inte lyckas genomskåda företagskulturen som sitter i väggarna? Du frågar. Dels arbetsgivaren i sig men även folk inom branschen.

    Arbetsgivaren kommer ALLTID tala gott om sin egen kultur. Kom ihåg det.

    Det är deras "baby", och frågar du så är det inget tvivel om att de anställda trivs som fisken i vattnet och ÄLSKAR att komma till kontoret varje måndag. Följdfråga: "Har ni belägg på det?" (oftast har dem inte det). Du får alltså bättre koll om du frågar folk inom branschen. Det finns ALLTID någon som jobbat på arbetsplatsen eller känner någon som känner någon som jobbat där. Du fattar.

  7. Analysera din handledare, INTE hur nära du har till kontoret

  8. Som LIA-praktikant får du en dedikerad handledare (förhoppningsvis). Det fanns faktiskt vissa som väntade på en handledare som aldrig dök upp (miss i planeringen?). Hur som helst. Vi utgår från att du får en dedikerad handledare. Honom eller henne bör du i så fall få träffa när du gör ditt första besök på arbetsplatsen. Detta är alltså personen som blir din primära kontakt och ”go-to-källa”. Det är viktigt att du känner dig bekväm med din handledare och att kommunikationen er emellan fungerar. Första intrycket säger ganska mycket.

    Verkar hen positiv och engagerad? Eller överstressad och gråtfärdig?

    Du vill ha en handledare som är tillgänglig och tillmötesgående. Någon som lyssnar och ger dig tid. Om din handledare har 1000 saker på sin to do list (och verkar springa ett maraton som aldrig tar slut), kommer du troligtvis inte få så mycket uppmärksamhet. Utgå alltid från DIG SJÄLV. Hur mycket stöd och vägledning behöver du i din tilltänkta roll? Känner du dig självsäker och trivs att jobba självständigt? Då kanske det är mindre viktigt att din handledare springer maraton? Eller så behöver du mycket bekräftelse och återkoppling för att kunna komma vidare i ditt arbete, och känna dig trygg? Bara DU vet.

  9. Låt INTE dina arbetsuppgifter förbli odefinierade

  10. Det finns ett LIA-avtal för en anledning. Om det ser ut som det gjorde när jag pluggade bör du, (tillsammans med arbetsgivaren) kunna definiera dina tilltänkta arbetsområden, arbetsuppgifter och förväntningar.

    Arbetsgivare tar emot praktikanter av olika anledningar.

    Tyvärr, ser vissa det som ett tillfälle att få undan det där "tråkiga jobbet som ingen hinner med".

    Eller så vill dem att du jobbar med deras sociala medie-kanaler som inte varit uppdaterade sedan 2016. Det är fine, så länge det är något som kommuniceras och tydliggörs INNAN avtalet skrivs. Då kan du ställning till om arbetsplatsen och rollen känns tillräckligt givande och utvecklande för dig.

    Kom ihåg att det bör ligga i ditt intresse. Vissa arbetsplatser tar emot en drös av praktikanter, medan andra inte har någon direkt rutin för det över huvud taget. Var tydlig med vad dina styrkor är, och vad du vill bli bättre på. Var tydlig med vad DU tycker är roligast och vad som får dig att dö av tristess. Du ska trots allt spendera X antal veckor hos arbetsgivaren. Make them count!

    Har du några frågor och funderingar inför valet av LIA-plats? Kommentera nedan eller mejla mig på hej@sandrawasserman.se

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som frilans. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

dålig design hemsida

Dålig design hemsida – undvik one-page

Det finns ett stort utbud av hemsidor idag. Valet av design landar oftast i en preferens om stil och färger. Det många inte tänker på är att hemsidans struktur har en betydande inverkan på SEO. Önskar du driva trafik via organiska sökningar bör du alltså tänka igenom ditt designval noga.

One-page hemsidor – nackdelar för SEO

  1. Svårt att ranka på flera sökord
    När allt innehåll samlas på en och samma sida blir hemsidans relevans splittrad – det blir inte lika tydligt för användaren och sökmotorerna vad hemsidan faktiskt handlar om. Med en one-page design återfinns all information på en och samma sida – information om företaget, produkterna/tjänsterna, kontakt etc.Har man flera separata sidor kan man rikta in sig på flera sökord genom att optimera varje sida för specifikt utvalda sökord. Om konkurrensen på marknaden är stor har man möjlighet att optimera för long tail keywords (specifika frassökningar) som har lägre konkurrens jämfört med breda sökord.
  2. Sämre upplevelse för både användaren och sökmotorerna
    One-page hemsidor saknar ofta en klassisk navigationsmeny; “hem”, ”om oss”, ”tjänster”, ”blogg”, ”kontakt”, vilket underlättar för både användaren och sökmotorerna. En hemsida vars viktigaste innehåll återfinns i toppmenyn gör det lättare för besökaren att orientera sig. Det blir också lättare för sökmotorerna att indexera sidans innehåll. Med andra ord; en klassisk meny är fördelaktig för både användarupplevelsen och SEO.
  3. Avsaknad av fördjupande innehåll
    Då en one-pager inte ger någon möjlighet att skapa separata sidor för olika ämnen blir det också svårt att erbjuda användaren fördjupande innehåll. Användare som söker ”mer information” om särskilda ämnen eller produkter/tjänster kan bli frustrerade om de inte ges möjlighet att ta reda på mer om det som ligger i deras intresse.
  4. Kan endast synas med EN meta titel och beskrivning
    En one pager har endast ett set av metadata, dvs en meta titel och en meta beskrivning. Det betyder att hemsidan endast kan visas i sökresultatet med en och samma titel och beskrivning. Med andra ord, varje gång du visas i sökresultatet är det alltid med samma meta titel och beskrvining.
  5. Sämre laddningstid och användarupplevelse
    Allt innehåll på en och samma sida betyder mer innehåll och längre laddningstid. Mycket text, video-klipp och stora bilder tynger ner hemsidans page speed – och som vi alla vet är page speed en av de viktigaste rankingfaktorerna idag!
  6. Begränsad användning av interna och externa länkar
    One pagers har begränsad möjlighet för både interna och externa länkar då det endast finns ett begränsat innehåll på sidan. Länkar är fortfarande en viktig ranking faktor då interna länkar förstärker hemsidans leverans (och rankingmöjligheter) och externa länkar förstärker hemsidans domain authority (förutsatt att länkarna är relevanta och trovärdiga).

Så vad kan du göra om du redan har en one-page hemsida som du vill behålla?

Två tips för att förbättra SEO:n på din one-page hemsida:

      • Använd CSS-id och ankar-länkar för att ”separera” innehållet på sidan. En tydlig indelning i sektioner gör att innehållet blir tydligare för både användaren och sökmotorerna. Se till att inkludera sökordet i ankar-länken till varje sektion.
      • Undvik flera H1-taggar i en och samma sektion. Användning av flera H1-taggar på en och samma sida har tidigare ansetts vara dåligt för SEO. Med HTML5 är det idag OK att använda mer än en H1-tag på en och samma sida. Det enda du behöver tänka på är att se till att taggarna återfinns i separata element på sidan, så som header, footer, section etc.

Så vad bör du välja – en one page design eller en multi page design?

Valet mellan en one-page design och en multi-page design beror helt och hållet på din målgrupp, marknad, samt önskad mängd innehåll. One-pagers är bäst lämpade för landningssidor, specifika erbjudanden (med begränsad information) och storytelling. En flersidig hemsida är däremot att föredra om du önskar ett varierat utbud och exempelvis berör olika ämnen, eller har en webbshop med skilda produkter.

Flersidiga hemsidor är mer flexibla

Flersidiga hemsidor är betydligt SEO-vänligare än one-page hemsidor då de är mer flexibla vad gäller innehåll, länkar och meta data. Du kan anpassa sidornas innehåll till specifika ämnen, detaljerade produktbeskrivningar och fördjupande innehåll – ett stort plus för användarupplevelsen.

Fördjupande innehåll ger bättre engagemang

Ju mer relevant och värdeskapande innehåll du kan erbjuda, desto större sannolikhet att besökarna stannar längre på din hemsida. Lägre avvisningsfrekvens och längre sessionslängd betyder ett större engagemang vilket i sin tur ger positiva effekter på din SEO. En hög enagagemangsgrad bekräftar att användarna tycker om ditt innehåll och finner det relevant. Läs mer om betydelsen av engagemang i mitt tidigare inlägg: 3 viktiga mätvärden för SEO.

Kände du till SEO-nackdelarna med en one-page design?

Dela med dig av dina tankar och tips i kommentarerna längst ner 🙂

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som företagare. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

Livet som frilans

7 ärliga sanningar om livet som frilans

Livet som frilans

Det har nu gått två månader sedan jag började frilansa på heltid. Livet som frilans har många fördelar men det är långt ifrån en dans på rosor. Här delar jag med mig av mina hittills upplevda känslor, utmaningar och tankar.

1. Älskar att slippa tänka dresscode.

Det är sååå skönt att kunna ha på sig vad man vill. Som frilans blir bekvämligheten prio ett. När du jobbar hemifrån finns det INGEN som bryr sig om din look så du kan ha på dig precis vad du vill. Nu kanske ni tror att jag sitter i pyjamas hela dagarna (och visst, det har hänt) men sanningen är att jag fortfarande tycker om att känna mig fräsch och klä mig "anständigt", vad det nu innebär. Skillnaden är att det är jag som bestämmer och inga socialt konstruerade normer. Wohooo! Att välja kläder för dagen kan vara så energikrävanse. Superskönt att gå på känsla och bekvämlighet snarare än stil och "är detta verkligen passande?".

2. Vissa fattar inte grejen.

Det här med att frilansa och jobba på distans verkar inte vara så lätt för alla att förstå. Särskilt äldre generationer verkar ha svårt att förstå att man faktiskt jobbar, trots att man är hemma. Det är kanske inte så konstigt. Hemmet är inte det som naturligt accosieras med en jobbplats. Är man hemma antar de flesta att man är ledig. Det är inte många av mina vänner som frilansar vilket medför vissa vanföreställningar och fördomar. Och ja, det kan vara ganska energikrävande att behöva förklara sig och tvingas avböja förfrågningar från vänner och familj. Även om jag inte jobbar på en arbetsplats har jag fortfarande ett schema att följa och deadlines som väntar. Ja, ni fattar.

3. Livet känns som en berg- och dalbana.

Nu har inte jag frilansat så länge (cirka 2 månader på fulltid). Min upplevelse hittills är att allt känns väldigt flytande. Inget är definitivt men allt är möjligt. Det är som en känsloladdad åktur som bjuder på en massa överraskningar. På gott och ont. Tålamod, hopp och drivkraft är tre viktiga nyckelord. Tålamod för att saker och ting tar tid att falla på plats. Hopp för att allt löser sig oavsett hur osäkert eller jobbigt det känns. Och drivkraft för att du behöver blicka framåt och fortsätta om du vill komma någon vart.

4. Din värsta fiende blir...

När det inte finns någon som håller ögonen på dig, har du plötsligt allt ansvar under dina egna vingar. Du behöver vara disciplinerad, ansvarsfull och produktiv. En av de största utmaningarna som frilans är frestelsen av prokastinering. Det finns ingen som säger till dig vad du ska göra och när du ska göra det. Du har endast en person att förlita dig på, och det är dig själv. Frestelsen av att göra något annat är stor och det kan hända att du blir distraherad, speciellt om du jobbar hemifrån. Du kan ta en paus om du vill, men det är upp till dig att avgöra när och om det är nödvändigt. Att sitta på kontorshotell kan vara en lösning. Det hjälper mig de dagar jag känner att jag behöver lite mer stimulans.

5. Ditt nya beroende blir...

Wifi är trevligt att ha för diverse nöjen. Instagram, YouTube, poddar... ja, listan kan göras lång. När du påbörjar livet som frilans når ditt Wifi-beroende nya höjder. Valet av arbetsplats avgörs plötsligt utifrån ett kriterium: vilket ställe har bäst wifi? Jobbar du från olika länder blir det plötsligt en fråga om städer eller till och med länder med bäst Wifi-uppkoppling. Sydostasien är till exempel en del av världen där Wifi-styrkan kan variera väldigt mycket. Då gäller det verkligen att ha koll på ställen med bäst uppkoppling!

6. Du tvingas lära dig att säga "nej".

Som frilans är första prio att få in uppdrag och landa samarbeten. Under mina två första månader har det dykt upp många möjligheter. Mycket tack vare ett ambitiöst "förarbete" och nätverkande. Det har trillat in jobbrekommendationer från både vänner och bekanta och plötsligt blev det många beslut att ta ställning till. Är detta en kund jag vill jobba med? Tror jag att samarbetet blir gynnsamt? Är uppdraget värt min tid (är det välbetalt nog och tillräckligt intressant)? Som frilans lär du dig att värdera din tid på ett annat sätt. Modet att tacka nej blir viktigare än någonsin!

7. Det största dilemmat...

Som frilans har du inte bara möjligheten att bestämma varifrån du jobbar, ofta kan du också bestämma när du utför ditt arbete. Fria arbetstider är enligt mig ett STORT plus (läs mer om det här), men det för också med sig en del utmaningar. Ska du tillåta dig själv att ha sovmorgon bara för att du kan? Eller ska du ställa klockan och vara uppe med tuppen som alla andra? Jag brukar försöka lyssna på kroppen och utgå från min dagsform. Vissa morgnar är jag uppe klockan 6.00, andra morgnar kan jag tillåta mig själv att sova till klockan 9.00. Huvudsaken är att jag får min magiska 8 timmars sömn så jag känner mig utvilad och redo för dagen.

Känner du igen dig i mina "sanningar om frilanslivet"?

Vad tycker du är för- och nackdelarna med att vara frilans?
Dela med dig av dina tankar och tips i kommentarerna längst ner 🙂

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som frilans. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

Intervju med svenska SEO-experter

SEO-experter berättar (intervjuserie)

Michael Wahlgren, grundare och SEO-expert på Pineberry
Michael Wahlgren, grundare och SEO-expert på Pineberry

I artikelserien ”Svenska SEO-experter berättar” får du ta del av handfasta tips från några av branschens främsta experter.

I denna serie intervjuas:

Michael Wahlgren, grundare och SEO-expert på Pineberry

Sandra Mellqvist, SEO-expert på Web Guide Partner

Niklas Aronsson, SEO-expert på TopVisible

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få experttipsen direkt till din inkorg!

Hej Michael!

Vad är ditt bästa SEO-tips för 2019?

2019 är året du måste satsa på röstsök! Nej, jag skojade bara. Röstsök är förvisso spännande, men för att lyckas med SEO 2019 gäller det att fokusera på samma saker som tidigare:

  • Hitta de sökord som är relevanta för dig att synas på.
  • Skapa ett innehåll på din sajt utifrån dessa sökord.
  • Se till att andra sajter lnkar till dig.

Visst, det finns andra saker som också påverkar din SEO. Men...

...om du inte lyckas med dessa tre, spelar det andra ingen roll.

Den vanligaste missuppfattningen om SEO?

Det finns många att välja bland. Vilket inte är konstigt med tanke på hur diffusa Google är kring sina algoritmer...

Om jag ska välja en missuppfattning blir det nog den om att...

...trafiken på en sajt har påverkan på dess ranking.

Alltså att sajter med mycket trafik rankar bättre på Google för att de har många besökare. Detta stämmer inte även om många vill tro det.

Den största utmaningen som SEO-konsult?

Det är att få kunden att genomföra de rekommendationer du ger. I många fall har du som SEO-konsult inte möjlighet att själv göra de nödvändiga förändringar på kundens sajt som krävs för att lyckas.

Inte sällan finns det en lång kö av förändringar som kunden vill göra på sin sajt. Här är det en utmaning för oss SEO-konsulter att...

...få kunden att prioritera just våra rekommendationer.

Vad kan företag göra för att få bäst effekt av sina SEO-insatser?

Säkerställa att de eller deras SEO-byrå har de resurser som krävs för att lyckas.

  • Vem tar fram vilka sökord som det ska optimeras för?
  • Vem skapar innehållet för dessa?
  • Vem genomför förändringarna på sajten?

Kan företaget svara på dessa frågor ökar de avsevärt sina chanser att lyckas med SEO.

Vad bör företag tänka på innan de anlitar SEO-hjälp?

Det är bra om de har ett mätbart mål med SEO-satsningen som tydligt knyter an till företagets övergripande affärsmål.

Kunna svara på frågan: Vad ska den ökade synligheten på Google leda till?

Fler kunder, ökad försäljning, mer trafik? Bäst är givetvis om detta mål är långsiktigt då SEO är lite av ett maratonlopp.

Vilka är de tre bästa egenskaperna hos en SEO-konsult?

  • Nyfiken: att jobba med SEO handlar till stor del om att lära sig nya saker och att testa sig fram.
  • Analytisk: en viktig del av arbetet med SEO innebär att analysera vad som händer och ännu viktigare, varför det händer.
  • Tålmodig: att skynda långsamt är viktigt när du jobbar med SEO.

Det tar tid att lyckas och går du för fort fram riskerar du att inte komma någonstans.

Beskriv din drömkund eller ett SEO-projekt du är extra stolt över!

Det är alltid kul att få vara med på en kunds resa. Som tydligast blir detta när vi får förtroendet att vara med från början. När jag ser att vårt gemensamma SEO-arbete varit en viktig faktor i att utveckla ett nystartat företag till ett etablerat bolag – som omsätter hundratals miljoner. Den resan är svårslagen!

Vill du ta del av fler intervjuer? Skriv upp dig på min e-post lista och få kommande expert-tips direkt till din inkorg!

Michael Wahlgren hade siktet inställt på en karriär i finansbranschen men fastnade istället för SEO. Nu har Michael jobbat med sökmotoroptimering i mer än femton år och är grundare till byrån Pineberry. Han är en uppskattad föreläsare, programledare för Sökpodden och författare till den storsäljande SEO-boken Guldläge på nätet.

Michael på LinkedIn
e-post: michael.wahlgren@pineberry.com

Sandra Mellqvist, SEO-expert på Web Guide Partner
Sandra Mellqvist, SEO-expert på Web Guide Partner

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få experttipsen direkt till din inkorg!

Hej Sandra!

Vad är ditt bästa SEO-tips för 2019?

Tänk på besökarna och utgå från dem. Sluta att tänka att man ska "få in folk på sajten" utan snarare spela på deras villkor och ge de det de vill ha, i det format de föredrar. Besökarna sitter på mer makt än vad många företag vill erkänna. Detta kanske känns självklart, men alldeles för många tittar för långt framåt att de glömmer att göra rätt här och nu.

Den vanligaste missuppfattningen om SEO?

Att man kan "köpa SEO" och sedan löser allt sig bara, som om SEO är en enkel produkt som inte kräver någon ansträngning.

Den största utmaningen som SEO-konsult?

Vi behöver ofta samarbeta med olika avdelningar, så som IT-, marknads- och PR-avdelningen, för att kunna implementera vårt SEO-arbete.

Om inte alla är med på tåget, eller om det inte finns en plan för integrering, kan det bli svårt att få saker gjorda.

Man får inte heller ut den effekt man önskar av arbetet.

Vad kan företag göra för att få bäst effekt av sina SEO-insatser?

Man bör se till att det finns en tydlig ansvarig på företaget som är primärkontakt för SEO-konsulten. Den personen bör ha tid att fokusera på SEO-arbetet, en öronmärkt budget för eventuella kostnader och mandat att se till att saker blir gjorda, oavsett vilken intern avdelning som berörs.

Interna silos har havererat fler SEO-projekt än något annat.

Vad bör företag tänka på innan de anlitar SEO-hjälp?

Först bör man se till att organisk söktrafik faktiskt är rätt kanal att satsa på (tro det eller ej, jag har stött på många företag som tror sig behöva satsa på SEO, fast det egentligen inte varit rätt läge). Man bör också fundera på hur man ska integrera SEO-arbetet i ens övriga arbete med digitala kanaler.

Det blir aldrig bra när man anlitar SEO-hjälp bara för att man hört att man bör "göra SEO".

Vilka är de tre bästa egenskaperna hos en SEO-konsult?

  • Pedagogisk: vi måste många gånger förklara relativt svåra tekniska begrepp till icke tekniska personer.
  • Noggrann: vi måste vara konsekventa i hur vi gör saker och vad vi säger så det inte uppstår förvirring.
  • Nyfiken: det händer mycket inom SEO och vi måste ständigt hålla oss uppdaterade. Dessutom behöver vi vara nyfikna på våra kunder och deras branscher.

Beskriv din drömkund eller ett SEO-projekt du är extra stolt över!

Jag hade en kund som skulle göra om en del av sin sajt. Kunden gav mig full kontroll över hur det skulle göras, med SEO som prioritet. Alla sidor och allt innehåll skapades, strukturerades och optimerades baserat på sökbeteende och teknisk SEO. Sidorna fick en ökning av organisk trafik på 400%, bara två månader efter lansering! Vi gick från att ranka på ungefär 5 sökord till att ha över 60 relevanta sökord som rankade på Googles första sida!

För kunden blev det ett tydligt bevis på att SEO är värt sin väntan.

Vill du ta del av fler intervjuer? Skriv upp dig på min e-post lista och få kommande expert-tips direkt till din inkorg!

Sandra Mellqvist kontakt

Sandra Mellqvist ingår i WGP's team av expertkonsulter i Stockholm. Hon älskar att utveckla företags digitala närvaro och utgår alltid från kundens behov. Sandra har flerårig erfarenhet av SEO och marknadsföring, bland annat från sin tid på Nordic Morning.

Sandra på LinkedIn
e-post: sandra.mellqvist@wgp.se

Niklas Aronsson, SEO-expert på TopVisible
Niklas Aronsson, SEO-expert på TopVisible

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få experttipsen direkt till din inkorg!

Hej Niklas!

Vad är ditt bästa SEO-tips för 2019?

Om besökarna gillar din sida, kommer Google också göra det. Det har blivit mer och mer fokus på att innehållet ska tillfredsställa besökaren. Alltså blir saker som video och bild allt viktigare, även för den organiska rankingen.

Den vanligaste missuppfattningen om SEO?

Att det är något avancerat som kräver en djup, teknisk kunskap.

SEO är en tävling om förstaplatserna på Google. Det gäller att vara så bra förberedd som möjligt och förstå sig på reglerna.

Den största utmaningen som SEO-konsult?

Just som konsult så handlar det nog om att få kunden att förstå arbetet. Vissa tror att SEO handlar om att trycka på några knappar, utföra lite voodoo och sen är det klart.

SEO är ett arbete som aldrig tar slut, och det är inte alltid lätt att få kunderna att förstå det.

Vad kan företag göra för att få bäst effekt av sina SEO-insatser?

Allt för många fokuserar på en snygg hemsida. Det är mycket viktigare att ha en smart hemsida! Som företag bör man först och främst fundera på vad syftet är med hemsidan och därefter planera för att innehållet ska tilltala både nya och befintliga kunder.

Titta på konkurrenterna, försök ta reda på varför de rankar bättre.

Vad bör företag tänka på innan de anlitar SEO-hjälp?

KPIer... i en perfekt värld. Men i alla fall målsättningen med SEO-investeringen. Det är alldeles för ofta företag kommer till oss med en budget för SEO, utan att ha någon aning om vad de vill åstadkomma… Det är också viktigt att...

...ta hjälp av en SEO-konsult innan utvecklingen av en ny hemsida påbörjas...

... och inte när sidan är klar. Då sparar ni med all sannolikhet både tid och pengar.

Vilka är de tre bästa egenskaperna hos en SEO-konsult?

  • Smart: Du måste tycka om att tänka. Det är nog det absolut viktigaste.
  • Tävlingsinriktad: Eftersom SEO är en tävling så gäller det förstås att vilja bli så bra som möjligt.
  • Vilja att lära nytt: Att studera och hålla sig uppdaterad är också väldigt viktigt! Det som var aktuellt för ett år sen kanske är helt ointressant idag.

Beskriv din drömkund eller ett SEO-projekt du är extra stolt över!

Jag har hjälpt FN med World Food Programme vilket jag förstås är väldigt stolt över. Annars är det väl egentligen alla stora sökord man har lyckats med, genom olika strategier. Att nå den där förstaplatsen på ett sökord som är värt miljontals kronor är alltid lika tillfredställande, oavsett om det är för en kund eller för egen räkning.

Vill du ta del av fler intervjuer? Skriv upp dig på min e-post lista och få kommande expert-tips direkt till din inkorg!

Niklas Aronsson kontakt

Niklas Aronsson kallar sig själv för en "digital dinosaur". Han sysslade med SEO redan under Altavista-eran. Niklas har ett affärsmässigt tänk när det kommer till sökoptimering och älskar att jobba med udda branscher. Han har bland annat lyckats ranka flera Viagra-sajter. Dessutom är han världens bästa coach – sidenote 😉

Niklas på LinkedIn
e-post:niklas.aronsson@topvisible.se

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som frilans. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg

SEO-experten Christian Rudolf

Intervju med SEO-experten Christian Rudolf

Christian Rudolf, ägare och SEO-konsult, Topdog
Ägare och SEO-konsult, Topdog

I artikelserien ”Svenska SEO-experter berättar” får du ta del av handfasta tips från några av branschens främsta experter.

Inte tid att läsa nu? Signa upp till mitt nyhetsbrev och få experttipsen direkt till din inkorg!

Hej Christian!

Vad är ditt bästa SEO-tips för 2019?

Det som växer i betydelse för varje år som går är ”användarupplevelse för Google användaren”. Det betyder helt enkelt vilken tillfredställelse en webbsida levererar till en besökare utifrån det behovet, besökaren har. Detta är inte alltid helt lätt för företag att förstå, då tillfredställelsen börjar skapas redan i Googles sökresultat för att sedan leda till en hemsida där informationsarkitektur, design, struktur på innehåll, länkar, bilder osv. behöver vara gjort rätt.

De flesta företag utgår från sina behov och det skapar bekymmer.

Den vanligaste missuppfattningen om SEO?

Vanliga missuppfattningar är att ens webbsida behöver länkar från ett SEO-nätverk av sajter,

...och att Google förstår alla hemsidor så ingen teknisk SEO behövs.

Den största utmaningen som SEO-konsult?

Den största utmaningen, oavsett vilken roll man har, är inte att kunna eller förstå hur Google fungerar exakt. SEO är nämligen flera faktorer som måste fungera tillsammans om man ska kunna nå de åtråvärda toppositionerna. Dessa faktorer är ofta utspridda på flera avdelningar, eller flera leverantörer och olika ägare, vilket skapar stor komplexitet. Man behöver också veta hur man i praktiken, inne på företag, skapar förändring.

Du som konsult behöver också leverera ranking och trafik med hjälp av dessa faktorer, som kontrolleras av andra.

Google är delvis ett mysterium i sig.

Vad kan företag göra för att få bäst effekt av sina SEO-insatser?

Anställa eller anlita människor som kan skapa förändring överlag, snarare än att anlita på grund av att någon besitter en viss färdighet.

Vad bör företag tänka på innan de anlitar SEO-hjälp?

För mig är SEO ett projekt för att genomdriva förändring. Så skall man göra SEO bör man ha svar på dessa frågor: Vad, Hur, Vem, När, Värde, Risk.

Jag förklarar konceptet i videon nedan:

En beslutsfattare behöver veta det ungefärliga värdet av SEO:n för att kunna prioritera sina resurser rätt.

Vilka är de tre bästa egenskaperna hos en SEO-konsult?

  • En kommunikationsförmåga så man kan skapa insikt. Utan insikt sker ingen förändring.
  • Ett ansvarstagande. Utan ägare av problem/möjligheter sker ingen förändring.
  • Insikt om hur människor fungerar såsom behov och drivkrafter, så du kan få med dig alla projektdeltagare.

Beskriv din drömkund eller ett SEO-projekt du är extra stolt över!

Som SEO-expert på Topdog har jag arbetat i svåra segment. Lån är ett sådant. En av våra kunder, Consector, hade ingen synlighet alls när vi började men får nu Google-trafik värd miljoner. Att ta en sajt från ingenstans till dessa volymer, i ett svårt segment, är en bedrift.

Vill du ta del av fler intervjuer? Skriv upp dig på min e-post lista och få kommande expert-tips direkt till din inkorg!

Christian Rudolf kontakt

Christian Rudolf äger den Stockholmsbaserde SEO-byrån Topdog. Christian har arbetat med sök och digitala strategier för varumärken som Betsson, Svedea och Tradera. Vill du veta mer av Christian kan du kika in på Topdogs hemsida.

Christian på LinkedIn e-post: rudolf@topdog.nu

Hej!

Sandra Wasserman

Sandra Wasserman

Digital strateg & SEO-konsult

Sandra heter jag och det är jag som driver denna blogg. Här delar jag med mig om tankar och tips kring digital marknadsföring och livet som frilans. Skriv upp dig på min e-post lista om du vill ta del av exklusiva tips och råa hemligheter! Ses där 😉

Mer från bloggen

Alla inlägg

Relevanta inlägg